Cancelarul german a anuntat ca va continua sa poarte negocieri "intense" cu omologii sai europeni pe tema crizei refugiatilor din Europa, aflata in plina desfasurare.

Ea a subliniat ca toate sarcinile si responsabilitatile aferente afluxului de imigranti este necesar sa fie distribuite corect intre statele membre UE, pentru a asigura o "distribuire corecta a poverii".

"Politica in vigoare in Euroa cu privire la azil nu functioneaza", a declarat ea pentru Funke Mediengruppe, o organizatie media din Essen. "Acest intreg sistem va avea nevoie sa fie revizuit", a avertizat cancelarul.

Responsabilitate comuna

Merkel a anuntat joi, impreuna cu presedintele francez Francois Hollande, ca obligativitatea cotelor de distribuire a imigrantilor este necesara pentru a face fata numarului de imigranti din toate statele UE. Ea a subliniat ca aceasta criza a refugiatilor si provocarile ei pot sa fie solutionate doar daca Europa cultiva o responsabilitate comuna si a indemnat majoritatea statelor membre UE sa renunte la refuzul de a primi imigranti.

Ea a subliniat totodata ca exista asteptarea ca natiunile UE sa se ridice la inaltimea Conventiei de la Geneva cu privire la refugiati, reiterand amenintarea ca va initia proceduri judiciare impotriva statelor care incalca politica europeana in domeniul imigratiei.

"Toata Europa se va supune incercarii, conform marimii si puterii economice a fiecarei tari", a declarat sefa Guvernului german.
Cancelarul a adaugat ca refugiatii care fug din calea razboiului si tulburarilor politice din tarile lor de origine vor fi tratati in mod diferit fata de imigrantii "economici".

"Cei care au o perspectiva reala sa ramana aici urmeaza sa fie triati rapid si distribuiti intre statele noastre membre", a spus ea.

Emisarul sirian

Zeci de sirieni au venit la Essen pentru a-i multumi cancelarului ca a acceptat imigranti din Siria, de unde, cei patru ani de razboi au obligat milioane de oameni sa plece.

Citeste si:

Osama Khal, care a participat la eveniment, a declarat ca ei toti vor sa-i "multumeasca doamnei Merkel ca a anuntat ca Germania va primi refugiati sirieni".

Protestatari de extrema dreapta si-au facut, de asemenea, aparitia, in cursul vizitei lui Merkel la Essen si i-au intrerupt discursul, in mai multe randuri, cu huiduieli. Neonazistii au ridicat un steag al aripii de tineret a Partidului National Democratic din Germania (NPD, de extrema dreapta).

Merkel a subliniat, in discursul pe care l-a sustinut, asupra problemei intensificarii extremismului de drepata.

Ea a avertizat ca Germania se afla din nou sub amenintarea terorismului si radicalizarii populatiei prin ideologii de natura fascista.

"Trebuie sa fi atenti si sa tinem sub observatie ultimele evolutii si sa ne opunem totdata acestora in mod hotarat", a subliniat ea.
Cancelarul a adaugat ca este necesar sa nu se repete o "rusine" ca seria de crime comise de miscarea Clandestinitatea National Socialista (NSU).

Ea si-a reiterat "toleranta zero" fata de incitarea la ura si xenofobie, subliniind ca atacurile impotriva locuintelor imigrantilor si solicitantilor de azil vor fi urmarite penal cu intreaga greutate a legii.