Pe langa surprinzatoarea "cultura a ospitalitatii" afisata de Angela Merkel, cele mai recente stiri din Germania creioneaza, de asemenea, o imagine destul de clara ca liderul vizibil al UE se transforma rapid intr-un stat autoritar, in care guvernul este formator exclusiv de opinii, similar cu Uniunea Sovietica.

In primul rand, dimensiunea cotelor de refugiati impuse fara consultari prealabile statelor est-europene a risipit orice aparenta de egalitate in raporturile comunitare europene, urmata de amenintarea cu sanctiuni in caz de refuz (!?). "Asa cum arata lucrurile acum, stim doar ca Estul Europei apartine Uniunii Europene in masura in care Uniunea apartine Germaniei", scria jurnalistul Traian Ungureanu pentru Adevarul.

Comisia Europeana, la initiativa Germaniei, a prezentat miercurea trecuta o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000).

Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria. Aceasta se adauga propunerii formulate de Comisia Europeana in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. Comisia Europeana a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.

In al doilea rand, Cancelarul german Angela Merkel considera ca reteaua de socializare Facebook ar trebui sa actioneze intr-un mod mai energic impotriva utilizatorilor care posteaza mesaje, considerate drept xenofobe sau care incita la violenta, impotriva primirii valului de imigranti extracomunitari, potrivit Agerpres, sefa guvernului de la Berlin facand astfel aluzie la mesajele ce arata resentimentele aparute in randul populatiei in urma valului de refugiati.

De asemenea, unii membri ai guvernului german au solicitat public ca adversarii lor politici sa fie cenzurati, iar punctele acestora de vedere cu privire la criza imigrantilor sa fie scoase in afara legii. "Atunci cand persoane, folosind identitatea lor, incita la violenta pe retelele de socializare, nu doar statul trebuie sa actioneze, ci si compania Facebook trebuie sa ia masuri impotriva acestor mesaje", a spus Angela Merkel. In opinia ei, Facebook are deja reguli pentru astfel de situatii si aceste reguli trebuie aplicate.

Desi reteaua de socializare Facebook permite o comunicare "mai dezinhibata", cancelarul german s-a aratat sceptica asupra caracterului inofensiv al dezbaterilor pe internet. Asadar, exista o singura alternativa: sa fii de acord cu ea. Merkel a amintit ca "xenofobia" nu este ceva nou si manifestarile extremei drepte sunt, de asemenea, expuse in public.

Si Uniunea Sovietica obisnuia sa interzica "Discursul si instigarea la ura". Instigatorii la "ura" erau toti care nu se aratau de acord cu regimul sovietic si uzantele sale. In aceste zile, in "discursul si instigarea la ura" intra tot ceea ce nu se incadreaza in planurile regimului Merkel.

Uniunea Sovietica parea, de asemenea, o fortareata invulnerabila care nu va putea fi oprita, dar in cele din urma a ajuns sfasiata de o simpla idee, care s-a raspandit din voce in voce: "Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!"

Sursa foto: Angela Merkel/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri