"Am fost intotdeauna impotriva aderarii (Turciei) la UE, presedintele (turc Tayyip) Erdogan stie acest lucru, si sunt in continuare impotriva" aderarii acestei tari la Uniune, a declarat Merkel intr-o emisiune a postului public ARD. Merkel a fost un opozant vocal al aderarii Turciei la UE, inainte sa devina cancelar, in 2005, si a pledat in schimb pentru un "parteneriat privilegiat", dar nu pentru o aderare completa.

Insa ea a evitat sa insiste sau sa-si exprime opozitia prea zgomotos in ultimii ani, afirmand in schimb ca negocierile de aderare dintre Ankara si Bruxelles, lansate la scurt timp dupa ce ea a devenit cancelar, este necesar sa continue, fara sa se astepte un rezultat predeterminat.

Candidatura Turciei a stagnat in ultimii ani, in contextul in care interesul partii turce a scazut, iar oficiali europeni au fost tot mai critici fata politicile tot mai autoritariste, in opinia lor, ale lui Erdogan. Acum Europa intinde mana Turciei din nou, sperand ca Ankara sa poata ajuta in criza refugiatilor din Siria vecina si din alte tari din Orientul Mijlociu devastate de razboaie.

Erdogan a efectuat o vizita la Bruxelles luni, cand i s-a prezentat un proiect al unui plan de actiune prin care Europa sa ofere fonduri suplimentare pentru refugiatii sirieni si irakieni care traiesc in Turcia. "Este necesar sa discutam cu Turcia despre impartirea poverii mai bine", a declarat Merkel. "Asta va insemna sa dam Turciei bani si sa indeplinim (in schimb) anumite cereri ale Turciei, precum relaxarea restrictiilor cu privire la vize", a adaugat ea.