Acum aproximativ doua saptamani, fortele ruse care efectueaza raiduri in Siria au depistat pe radare avioane de vanatoare israeliene care se aflau in nordul Libanului si se indreptau spre sudul Siriei, potrivit Mediafax. "Avioane de vanatoare ruse au fost trimise imediat pentru a bloca aeronavele israeliene, in zona Akkar (nordul Libanului).

Rusii au avertizat pilotii israelieni ca, daca vor intra in Siria, vor avea pretext pentru a deschide focul", a declarat un oficial militar libanez citat de cotidianul As Safir. Avioanele militare israeliene s-au intors, pentru a evita confruntarea, iar Fortele Aeriene ruse au reiterat avertismentul privind evitarea, pe viitor, a spatiului aerian sirian.

Aviatia militara israeliana survoleaza cu regularitate Libanul si sudul Siriei. "Au misiuni de observare a miscarilor navelor in portul Tartus si a traficului aerian spre Siria, pentru a se evita transferul de armament catre miscarea siita libaneza Hezbollah", explica o alta sursa libaneza.

Citeste si:

Dupa aceasta situatie, Rusia si Israelul au anuntat pe 15 octombrie crearea unei linii speciale de comunicatii despre operatiunile din Siria, pentru a evita incidentele in spatiul aerian sirian. "Schimbul reciproc de informatii despre operatiunile avioanelor militare va fi efectuat printr-o linie speciala de comunicatii", a declarat Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

Rusia a lansat la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. In mod oficial, Israelul nu deruleaza operatiuni militare pe teritoriul Siriei.

Sursa foto: Anton Gvozdikov / Shutterstock