Franta a dovedit inca o data, dupa masacrul de la Charlie Hebdo, ca nu este in masura sa controleze comunitatea musulmana dogmatica si deseori ermetica, pe care sta acum cu ochii ca pe butelie, aflata la a doua sau a treia generatie in Hexagon, si nici macar sa-si apere granitele in fata infiltrarii unor elemente afiliate organizatiei fundamentaliste sunnite Statul Islamic. In schimb, Francois Hollande arata ca a luat atitudine: Franta intra puternic in joc in Siria.

Toate aceste noi raiduri in Siria par mai mult praf in ochi si decat sa alerge cu avioanele dupa teroristi prin Orientul Mijlociu mai bine Francois Hollande ar fi trimis armata in cartierele rau famate din nordul si sudul Parisului, unde politia are un control redus, la fel cum se intampla in cartierele de imigranti extracomunitari din Suedia, la Stockholm sau Malmo. Nimic nou, totusi, dupa cum politicienii vest europeni au servit electoratului mai degraba "problema" imigrantilor proveniti din Romania si Bulgaria, decat refuzul de integrare al minoritatilor musulmane.

Premierul francez, Manuel Valls, a declarat luni ca de acum incolo Franta "va trai mult timp" cu amenintarea terorismului si trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea unor "noi replici" dupa atentatele de la Paris, care au fost "organizate, gandite, planificate din Siria". Despre doi dintre atacatorii de Bataclan din Paris, CNN scria ca exista informatii care releva faptul ca au intrat pe teritoriul Frantei, odata cu valul de refugiati venit din Siria. Dar, baza acestei celule teroriste era formata deja in Franta, din cetateni francezi din comunitatea musulmana, radicalizata.

Multiculturalismul prost inteles a transformat Franta intr-un cosmar pentru turisti si pentru evenimentele de masa, precum cele culturale sau sportive. Se pune in discutie chiar mutarea Campionatului European din Franta, programat pentru 2016. Dar, unde? In Marea Britanie, in Germania? Acum nu trebuie sa te mai feresti sa te legi la sireturi langa Turnul Eiffel in Franta, ci mai degraba de gloante sau sa nu sari in aer langa un sinucigas islamist. Pe de alta parte, cei care cer expulzarea celor care ucid in numele lui Allah sunt catalogati drept rasisti sau fascisti. Asadar, pare-se ca nu Islamul, ci "islamofobia" in crestere ameninta Franta!

Or, acesta nu este deloc Visul European, elogiat de teoreticianul american Jeremy Rifkin. Cel putin nu al europenilor. Din perspectiva lui Rifkin, Uniunea Europeana ar fi trebuit sa fie primul organism postmodern de guvernamint, o imbinare de nationalism si spirit comunitar.

Un sondaj realizat cu un an in urma de catre Arab Centre for Research and Public Policy Studies, cu sediul in Doha, Qatar, printre populatiile musulmane din Golful Persic si Magreb evidentiaza ca o pondere de 31% dintre refugiatii sirieni nu sunt de acord cu obiectivul statelor vestice de a invinge organizatia terorista Statul Islamic. Oare cati dintre acestia si-au schimbat opinia?

Dar, asa cum a declarat premierul francez, Manuel Valls, de acum incolo Franta "va trai mult timp" cu amenintarea terorismului si trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea unor "noi replici" dupa atentatele de la Paris, despre care reteaua terorista Statul Islamic a firmat intr-o inregistrare video ca reprezinta o reactie la ofensele aduse profetului Mahomed si la raidurile aeriene efectuate in Siria si Irak. Cei 140 de morti sunt pretul platit pentru aceste alegeri.

Iar, Francois Hollande cauta raspunsuri tot in Siria, in loc sa denunte degradarea securitatii si a Frantei, pentru ca ei sunt toleranti si primitori. In aceste conditii, Franta, unul dintre fondatorii Uniunii Europene, pare ca se apropie in viteza de un zid de beton. Urmeaza impactul!

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri