Nouasprezece perchezitii au fost efectuate la Bruxelles si trei la Charleroi, vizand, se pare, anturajul lui Abdeslam potrivit parchetului federal belgia.Identitatile celor 16 suspecti arestati nu au fost dezvaluite, iar un judecator urmeaza sa se pronunte luni in legatura cu o eventuala mentinere a acestora in detentie.

Nici arme si nici explozibili nu au fost confiscate in aceste operatiuni, ceea ce sugereaza ca amenintarea terorista "grava si iminenta" care viza Bruxelles-ul nu a fost indepartata. Orasul, baricadat si aproape oprit, ramane in alerta maxima luni.

In comuna Molenbeek-Saint-Jean din Bruxelles, legata de mai multe cazuri de terorism, in timp ce politia efectua o descindere intr-un bar de zi, un vehicul a fortat un baraj al politiei. Soferul a fost ranit si arestat. Nu se stia daca avea vreo legatura cu persoanele vizate.

Autoritatile au cerut presei si locuitorilor sa nu vorbeasca in direct despre aceste operatiuni pe retele de socializare. Numerosi locuitori, care au ramas acasa pe timpul alertei, au reactionat cu unor fata de aceasta solicitare. Belgienii impartaseau masiv, pe Twitter, fotografii cu pisici in loc de informatii despre urmarirea in curs, sub hashtagul #BrusselsLockdown.

Nivel de alerta maxima

Premierul blegian a anuntat anterior, duminica seara, mentinerea pentru luni a nivelului de alerta maxim (4 din patru), in vigoare de sambata la Bruxelles. "Pot avea loc in continuare atacuri asemanatoare celor de la Paris, in mai multe locuri", a declarat el la finalul unei sedinte a Consiliului National de Securitate. "Tintele potentiale sunt locuri foarte frecventate, centre comerciale, strazi aglomerate si transportul public", a precizat el.

Citeste si:

Metroul si scolile raman inchise, dar si cresele, universitatile si scolile. Este vorba despre masuri fara precedent in acest regat. O noua evaluare a nivelului alertei si masurilor de securitate urmeaza sa aiba loc luni dupa-amiaza.

Salah Abdeslam, un francez in varsta de 26 de ani, rezident in Belgia, ar fi reusit sa se strecoare in aceasta tara la cateva ore dupa atacurile de la Paris, afirma doi barbati care recunosc ca l-au ajutat.

Potrivit avocatului unuia dintre ei, el era "poate pregatit sa se detoneze" cu ajutorul unei centuri de explozivi. Fratele sau, Brahim, s-a detonat intr-un restaurant parizian, pe 13 noiembrie.

Intervievat duminica la televiziune, fratele sau mai mare Mohamed a declarat ca este convins ca Salah a decis "sa nu mearga pana la capat cu ceea ce dorea sa faca", indemnandu-l sa se predea.

Sursa foto: Shutterstock