Tensiuni in Orientul Mijlociu. Iran le-a interzis cetatenilor sai pelerinajul la Mecca

Iran a inghetat toate importurile din Arabia Saudita si-a le-a interzis iranienilor, ramura siita a islamului, sa adere la pelerinaje relizate anual in orasele saudite sfinte, Mecca si Medina. Interdictia survine dupa decizia Arabiei Saudite de a rupe relatiile diplomatice si economice cu Iran, dupa un atat asupra ambasadei sale din Teheran, in urma executarii seicului siit Al-Nimr, arata CNN.

Arabia Saudita nu se numara printre cei mai importanti parteneri comerciali ai Iranului, dar interzicerea pelerinajelor ar putea afecta veniturile statului sunit din turismul religios cu pana de 18 miliarde dolari pe an, in conditiile in care, iranienii reprezinta unul dintre cele mai mari grupuri de vizitatori. Aceasta decizie arata cat de mult relatia dintre cele doua state fanion al celor doua ramuri islamice s-a deteriorat, interzicerea pelerinajului fiind mai mult decat simbolica.

Iran si Arabia Saudita sunt de multa vreme principalii rivali din regiune. Iran a mai interzis cetatenilor sai sa calatoreasca la Mecca si inainte, cel mai recent moment fiind in 1987, dupa o ciocnire intre protestatari si fortele de securitate saudite, care s-a soldat cu sute de morti. Aceasta interdictie a durat trei ani, noteaza Vice.com. Pentru cineva care a studiat cat de cat lumea araba, intelege ca interdictia are un impact urias. In viitorul apropait ar putea avea loc chiar si un razboi regional de tip "proxy" intre Shia si tarile sunnite din Orientul Mijlociu.

Recent, Iran a acuzat, de asemenea, Arabia Saudita a bombardat intentionat cladirile din jurul ambasadei iraniene din Yemen in timpul unei atac aerian, potrivit BBC. Cladirea ambasadei Iranului din Yemen nu au fost totusi afectata.

Citeste si:
Caricaturi cu Mohamed: Iranul condamnă 'provocarea' la adresa...
Caricaturi cu Mohamed: Iranul...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...
Sursa foto: Zurijeta / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri