Tarek Belgacem, islamistul impuscat mortal in timp ce incerca sa atace o sectie de politie din Paris, a cerut azil in Romania, in 2011, dar dupa verificari i-a fost respinsa solicitarea, fiind considerat periculos si expulzat.

Potrivit surselor citate, Tarek Belgacem a ajuns in Romania la inceputul anului 2011, s-a prezentat la un centru pentru refugiati si a intocmit formalitatile pentru obtinerea azilului, folosind numele sau real ,conform Mediafax.

In baza solicitarii depuse, Oficiul Roman pentru Imigrari (in prezent Inspectoratul General pentru Imigrari) a facut verificarile necesare si a decis sa respinga solicitarea cetateanului tunisian, pe motiv ca este periculos, acesta fiind luat in custodie, au precizat sursele citate.

In 27 iunie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus prelungirea duratei de luare in custodie publica a lui Tarek Belgacem, pe o perioada de cinci luni, incepand din 29 iunie 2011, decizia fiind irevocabila.

De asemenea, s-a declansat o masura de securitate, care ulterior a fost confirmata si printr-o decizie a instantei, iar lui Tarek Belgacem i s-a interzis sa mai intre in Romania pentru o perioada de cinci ani, pana in iulie 2016.

Barbatul a fost expulzat, fiind dus sub escorta in Tunisia, de catre autoritatile romane, iar solicitarea sa de azil a fost bagata intr-o baza de date europeana.Ulterior, Luxemburg, Germania si Elvetia au solicitat informatii autoritatilor romane despre solicitarea de azil a lui Tarek Belgacem. In cele trei tari, tunisianul a folosit alt nume decat cel real, au precizat sursele citate, pentru MEDIAFAX.

Tarek Belgacem a fost impuscat mortal joi dimineata, in ziua comemorarii atacurilor din 2015 de la redactia revistei Charlie Hebdo, cand incerca sa intre intr-o sectie de politie din Paris avand in mana un cutit si strigand "Mare este Allah!". Politistii s-au temut ca barbatul incerca sa comita un atac sinucigas, astfel ca, dupa ce l-au somat, l-au impuscat mortal.

Potrivit unor surse, pe hainele suspectului erau fire electrice, dar s-a stabilit ca nu avea asupra sa explozibil. Asupra sa a fost gasita o bucata de hartie pe care era scris un juramant de credinta fata de gruparea Stat Islamic si in care promitea razbunare pentru "atacurile franceze in Siria".

Barbatul a trecut prin Romania, Elvetia, Luxemburg si Germania, inainte de a ajunge in Franta pe 24 decembrie, a relatat Le Journal du Dimanche, citat de Le Figaro in editia online.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat ca acesta era "fara indoiala de origine tunisiana, se numea Tarek Belgacem si a stat in mai multe state ale Uniunii Europene, precum Luxemburg si Germania, dar si in Elvetia", potrivit Le Figaro.

Tarek Belgacem, care si-a activat cartela SIM germana in septembrie, a ajuns in Franta pe 24 decembrie 2015. Pe langa Germania, el a trecut prin Elvetia, Luxemburg si Romania, tari in care s-a facut remarcat in ultimii ani pentru furturi marunte si infractiuni la legislatia privind strainii, sub diferite identitati, potrivit unei surse apropiate anchetei, citata de Journal du Dimanche.

Politia germana a anuntat deja ca barbatul a locuit intr-un centru pentru solicitanti de azil din Germania, dar deocamdata nu se stie daca acesta figureaza printre sutele de mii de imigranti care au sosit in tara in 2015.

Politistii au perchezitionat cladirea din orasul Recklinghausen, situat in vestul tarii, dar nu au gasit dovezi privind alte atacuri. Politia germana a precizat ca barbatul a desenat un simbol al gruparii Stat Islamic pe peretele unei camere din centrul de refugiati.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, citata de Le Figaro, barbatul ar fi pozat in centrul de refugiati cu un drapel al organizatiei teroriste, ceea ce a determinat autoritatile locale sa-l claseze ca potential periculos. El a disparut de la Recklingshausen in decembrie.

Originea barbatului nu este insa clara, el pretinzand cu diverse ocazii ca este marocan, tunisian, sirian sau georgian si prezentand patru identitati diferite. El si-ar fi depus cererea de azil cu numele Walid Salihi.

Sursa foto: Prazis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri