"Tensiunile din Siria, aflate in crestere, au la origine actiuni ale Aliantei Nord-Atlantice", a afirmat Igor Konasenkov , reactionand la afirmatiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a acuzat ca raidurile ruse efectuate in Siria submineaza eforturile de pace, potrivit Mediafax.

"Inainte de initierea operatiunilor ruse in Siria, tari membre NATO actionau in aceasta tara si pretindeau de trei ani ca eliminau teroristi internationali", a declarat Igor Konasenkov.

"Si, in tot acest timp, nimeni din Occident nu se gandise sa lanseze negocieri de pace pentru Siria. Asteptau doar prabusirea tarii, dupa scenariul aplicat in Libia, unde aceleasi state NATO au vrut sa implementeze democratia occidentala...", a ironizat oficialul rus. Libia este in stare de anarhie incepand din 2011, cand o revolta sustinuta de NATO a provocat inlaturarea regimului Muammar Kadhafi.

Citeste si:

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 250.000 de morti.

O coalitie condusa de Statele Unite efectueaza raiduri aeriene in Siria si Irak, vizand pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic. Din coalitie fac parte tari precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franta, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita si Turcia. In septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene in Siria, pentru sustinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite si NATO au acuzat Rusia ca ataca pozitii ale insurgentilor sustinuti de Occident. Moscova sustine ca vizeaza exclusiv pozitii ale retelei teroriste Stat Islamic.