Investitorii de pe piata financiara ar trebui sa stea cu ochii pe magnatul imobiliar Donald Trump, care in aceasta saptamana si-a asigurat practic nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidentiale americane din noiembrie, chiar daca majoritatea de pe Wall Street anticipeaza victoria democratei Hillary Clinton.

Trump a castigat marti alegerile primare din Indiana, iar ultimii sai contracandidati, Ted Cruz si John Kasich, s-au retras oficial din cursa. Participantii la conferinta anuala Michael Milken, care ii reuneste pe cei mai importanti investitori de pe piata financiara, si-au exprimat o anumita neliniste, dar seful fondului de investitii Carlyle Group, David Rubenstein, a notat ca pietele anticipeaza o victorie a lui Hillary Clinton, potrivit News.ro.

Sansele s-ar putea insa schimba rapid, dupa cum au constat criticii miliardarului, potrivit unei analize Reuters. Dupa retragerea din cursa a principalului sau contracandidat, Ted Cruz, Trump are practic calea deschisa sa concureze cu Clinton, care si-a asigurat nominalizarea din partea Partidului Democrat, chiar daca a pierdut in Indiana in favoarea lui Bernie Sanders.

Incetinirea cresterii economiei globale si fluctuatiile pietelor financiare au dat deja fiori multor investitori. Dobanzile negative, alaturi de incetinirea cresterii economice in China si posibilitatea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana sunt principalele motive de ingrijorare.
Fondurile de hedging au inregistrat deja cele mai ample retrageri de bani din ultimii sapte ani, in timp ce PIB-ul SUA a avansat anemic, cu doar 0,5% in primul trimestru.

Ascensiunea imprevizibilului Trump se adauga acestui amalgam de riscuri. Chiar si cei mai buni analisti ai pietei sunt uimiti. Steven Cohen, al carui fond de hedging a generat in mod constant randamente ridicate, pana la un scandal de folosire a unor informatii confidentiale, a spus la conferinta Milken Global Conference ca nu este sigur de rezultatul alegerilor, pentru ca sunt ”atat de neobisnuite”.

A fost greu de gasit sustinatori ai lui Trump pe holurile hotelului Beverly Hilton, unde a avut loc conferinta. Participantii, la una dintre sesiunile conferintei, de obicei sobri, l-au aclamat pe senatorul republican Lindsey Graham, care a spus ca partidul sau si-a pierdut directia in privinta lui Donald.

Clinton este un candidat experimentat, cu un istoric clar, care da incredere investitorilor. Trump in schimb a facut propuneri vagi si sustine idei din tot spectrul politic.

Cand Rubenstein a intrebat participantii la reuniunea Milken daca Clinton ar fi un presedinte mai bun pentru economie, majoritatea acestora au ridicat mainile.

La casele de pariuri, fostul secretar de stat Clinton este creditat cu sanse de 1 la 3, astfel ca Trump este considerat un risc limitat pentru pietele financiare.
Cu toate acestea, de la intrarea in cursa prezidentiala, in iunie anul trecut, Trump nu a facut decat sa surprinda, asa ca ar fi periculos de presupus ca victoria sa poate fi exclusa.

Sursa foto: Christopher Halloran / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri