Aproape o treime dintre germani se pronunta pentru o iesire a tarii lor din Uniunea Europeana (UE) in cazul in care s-ar organiza o consultare pe aceasta tema, arata un sondaj care releva un nivel important al euroscepticismului in Germania, cel mai mare stat membru al blocului european, relateaza Reuters.

Doar 54% dintre germani afirma ca sustin ramanerea tarii lor in UE, iar 29% ar vota pentru o iesire din Uniune daca s-ar organiza un referendum cu privire la apartenenta Germaiei la blocul european ca cel programat pe 23 iunie in Marea Britanie, arata aceasta ancheta realizata de Institutul YouGov pentru ziarul de afaceri Handelsblatt si publicata in editia de marti, potrivit News.ro.

Germanii, in mod traditional niste eurofili infocati, sunt tot mai dezamagiti in ultimii ani, in contextul in care care o parte a opiniei publice isi exprimat ingrijorarea fata de afluxul de migranti de anul trecut, cand in tara au sosit peste un milion de migranti, sau si-a exprimat furia fata de faptul ca este nevoita sa scoata Grecia din criza datoriilor.

Britanicii se pronunta prin referendumul de la 23 iunie asupra ramanerii sau nu a tarii lor in Uniune. Doua sondaje publicate marti relevau un usor avans al taberei care sustine un Brexit.

Peste jumatate dintre persoanele chestionate in Germania si Suedia vor ca Marea Britanie sa ramana in UE, in timp ce numai 42% dintre respondentii francezi doresc acest lucru.

Citeste si:
UE vrea să îşi facă stocuri permanente de medicamente esenţiale şi...
UE vrea să îşi facă stocuri...

In cazul in care britanicii s-ar pronunta pentru un Brexit la urne, majoritatea celor chestionati crede ca acest lucru va antrena un efect de domino, iar alte tari vor decide la randul lor sa paraseasca Uniunea, arata aceasta ancheta, realizata in perioada 19-24 mai.

Intrebati cine are de profitat cel mai mult de pe urma calitatii de stat membru UE, respondentii din Marea Britanie au raspuns ca Germania, in timp ce cei din Germania si Franta au raspuns ca Grecia are de castigat cel mai mult.

Treizeci la suta dintre britanicii chestionati au declarat ca ei cred ca tara lor se confrunta cu dificultati din cauza ca este membra UE, in timp ce 36% dintre germani sunt de parere ca sunt tratati incorect.

Citeste si:
Angela Merkel: Germania a trecut până acum cu bine de testul...
Angela Merkel: Germania a...
Sursa foto: De Visu / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ce impact are asupra României retragerea finanţării OMS de către SUA
Setari Cookie-uri