Liderul Al-Qaida a depus un juramant de credinta fata de noul lider al talibanilor din Afganistan

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a depus un juramant de credinta fata de noul lider al talibanilor afgani, Haibatullah Akhundzada, desemnat luna trecuta dupa ce predecesorul sau a fost ucis in Pakistan intr-un raid cu avioane americane fara pilot, relateaza Reuters.

Al-Zawahiri depune acest juramant intr-o inregistrare audio de 14 minute, a carui autenticitate nu a putut sa fie stabilita imediat. "In calitate de lider al organizatiei Al-Qaida pentru jihad, imi exprim inca o data angajamentul de credinta, demersul lui Osama (ben Laden), si indemn natiunea musulmana sa sustina emiratul islamic", declara liderul islamist, potrivit News.ro.

Timp de cinci ani cat s-au aflat la putere, in perioada 1996-2001, talibanii au instituit un emirat islamic in Afganistan, o tara asupra careia incearca sa preia controlul printr-o insurectie. Al-Zawahiri, un medic de origine egipteana, i-a succedat lui Osama ben Laden, dupa ce acesta a fost ucis de un comando american in ascunzatoare sa din Pakistan, in mai 2011.

De la eliminarea liderului saudit, Al-Qaida a continuat sa-si piarda influenta in randul miscarilor jihadiste, in favoarea gruparii Statul Islamic. Noul lider al talibanilor afgani, Haibatullah Akhundzada, era unul dintre locotenentii mollahului Ahtar Mansour, ucis intr-un atac cu avion fara pilot intr-o enclava din pakistan. Mai multi comandanti militari afgani au decis sa rupa legaturile cu talibanii si sa se alature Statului Islamic, prezent in Siria si Irak si activ in unele tari din Africa de Nord precum Libia.

Citeste si:
Liderul al-Qaida a amenintat ca va repeta atacurile din 11 septembrie
Al-Qaida a amenintat Statele...
Sursa foto: thomas koch / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri