Martin Schulz: Avocatii UE incearca sa vada daca e posibila accelerarea declansarii articolului 50 pentru iesirea Marii Britanii

Presedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, a declarat vineri ca avocatii UE depun eforturi considerabile pentru a determina daca este posibila accelerarea declansarii articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a permite iesirea rapida a Marii Britanii din blocul comunitar, dupa ce britanicii au votat in favoarea taberei pro-Brexit, scrie The Guardian, potrivit News.ro.

”Nesiguranta este opusul a ceea ce europenii au nevoie in aceste momente. Este cel putin dificil sa acceptam ca un intreg continent a devenit ostatic din cauza unei ciondaneli interne a conservatorilor britanici”, a precizat Schulz.

De asemenea, presedintele legislativului UE a spus ca procesul de iesirea a Marii Britanii din blocul comunitar nu tine exclusiv de dorinta executivului britanic, desi institutiile europene au luat nota de declaratia unilaterala a Londrei cu privire la amanarea iesirii pana in octombrie. ”Trebuie sa luam nota de aceasta declaratie unilaterala cu privire la amanarea procesului pana in octombrie, insa acestea nu vor fi ultimele cuvinte ale discutiei”, a sustinut socialistul german.

Intre timp, premierul demisionar David Cameron a anuntat ca va cadea in responsabilitatea succesorului sa declanseze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - care reprezinta o procedura netestata de a parasi blocul comunitar. Insa, succesorul lui Camron va fi cel mai probabil numit abia in octombrie, in cadrul unei conventii a conservatorilor.

Imediat dupa declansarea articolului 50, Marea Britanie si UE vor avea la dispozitie doi ani pentru a negocia iesirea. De asemenea, fostul primar londonez Boris Johnson a spus ca nu exista nicio graba in declansarea procedurii de iesire a Marii Britanii dupa victoria taberei pro-Brexit.

Citeste si:
Brexit: Fără muncitorii est-europeni, legumele din Marea Britanie...
Consecințele Brexitului |...

Mai mult, Schulz a tinut sa precizeze ca acordul de reforme negociat in luna februarie intre UE si Marea Britanie este nul.

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
100 mil. euro pentru o campanie de PR despre Brexit
Setari Cookie-uri