Cu numai cateva saptamani in urma Turcia avea tancuri pe strazi si avioane in aer, dar la parcul industrial Ostim de langa Ankara mesajul oficial este clar, si anume ca afacerile au loc ca de obicei, relateaza Financial Times.

“Inca din urmatoarea dimineata ne-am intors la birouri. Ne respectam contractele”, a declarat Muharrem Dortkasli, director general al Turkish Aerospace Industries, unul dintre sefii de companii desemnat de guvern sa demonstreze ca Turcia este deschisa pentru afaceri. Dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, ministrii, oficialii si reprezentantii organismelor comerciale s-au intrecut sa arate ca a 17-a mare economie din lume se afla pe o baza solida, prin intalniri cu investitorii, publicitate in presa occidentala, inclusiv in Financial Times, si anuntarea unei serii de masuri pentru cresterea increderii, scrie News.ro.

Autoritatile de la Ankara vor sa calmeze pietele, investitorii si mai ales agentiile de rating, dupa ce Moody’s a avertizat ca ar putea retrograda ratingul Turciei in categoria junk, nerecomandata investitorilor. Alaturi de Fitch Ratings, Moody’s inca acorda Turciei rating invesment grade, necesar atragerii fondurilor straine, iar o retrogradare ar duce automat la vanzarea unor obligatiuni de circa 10 miliarde de dolari, potrivit unei estimari a JPMorgan Chase. Un astfel de scenariu ar lasa economia turca mult mai vulnerabila la socurile globale, prin cresterea costurilor de imprumut pentru banci si companii, deja puternic indatorate, si franarea cresterii economice.

Retrogradarea ar fi o problema majora pentru presedintele Recep Tayyip Erdogan, care domina politica din Turcia de peste 10 ani, in parte datorita prosperitatii si cresterii economice. Atilla Yesilada, economist la GlobalSource Partners, a declarat ca dupa tentativa esuata de lovitura de stat a fost mai optimist decat alti analisti in privinta perspectivelor politice, dar nu si in cazul economiei. ”Sunt foarte pesimist. Nu vad niciun semn ca situatia se va imbunatati. Cred ca va fi rau”, a spus el.

Moody’s a anuntat ca va analiza pana la jumatatea lunii octombrie ratingul Turciei, in prezent la nivelul Baa3, in timp ce Fitch va decide pana pe 19 august. Cu toate ca agentiile par sa dea timp Turciei sa le convinga ca merita mentinerea ratingurilor, majoritatea analistilor cred ca retrogradarea este mai probabila. Timothy Ash, analist la Nomura International, considera ca Turcia si pietele sale vor rezista retrogradarii ratingurilor in categoria junk, nerecomandata investitiilor. El a dat ca exemplu factori pozitivi, intre care o crestere economica durabila de circa 4%, o pondere a datoriei publice in PIB de 34%, un sistem bancar puternic si o cultura solida a afacerilor la nivelul guvernului si societatii.

Investitorii straini vor continua sa fie atrasi de Turcia, dupa reajustarea preturilor activelor, ca efect al retrogradarii, a spus Ash. ”Aduceti-va aminte ca tari precum Croatia, Ungaria si Brazilia au supravietuit retrogradarii in categoria junk, iar ulterior si-au revenit”, a aratat analistul. Pesimistii avertizeaza in schimb ca suspendarea sau arestarea a cel putin 70.000 de oameni, din sectorul public, justitie si armata, dupa tentativa de puci, au amplificat temerile legate de respectarea legii si vulnerabilitatile institutionale. Ei sustin ca Turcia nu ia masurile necesare pentru a da incredere investitorilor si agentiilor de evaluare financiara.

Un respectat analist turc a avertizat ca retrogradarea va avea ramificatii cu adevarat grave pentru sanatatea economiei Turciei. El a refuzat sa ii fie mentionat numele, intrucat licenta sa i-a fost retrasa recent pentru ca a anticipat retrageri masive din Turcia si presiuni asupra lirei, evolutii care vor necesita majorarea dobanzilor, masura respinsa de presedintele Erdogan. Vicepremierul Mehmet Simsek insista insa ca economia Turciei va inregistra in continuare performante mai bune decat ale altor state emergente, chiar daca veniturile din turism au scazut cu aproape 40% in trimestrul al doilea.

Sursa foto: EsraKeskinSenay / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri