Cursa Malaysia Airlines MH17, care s-a prabusit in 2014 in Ucraina, a fost doborata de o racheta provenita din Rusia, au declarat miercuri anchetatorii internationali care s-au ocupat de caz, citati de BBC News.

Potrivit echipei internationale de investigatie, avionul cu 298 de oameni la bord a fost doborat de un “sistem de aparare sol-aer”, de tip Buk, adus din Rusia in Ucraina de o militie prorusa. Expertii au respins teoria vehiculata la un moment dat potrivit careia aeronava ar fi fost doborata de un alt avion, conform News.ro.

Anchetatorii au discutat cu circa 200 de martori, au urmarit 500.000 de clipuri si fotografii si au ascultat 150.000 de discutii telefonice interceptate. Din echipa de investigatie fac parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia si Ucraina. Concluziile lor pregatesc un viitor process penal.

Robby Oehlers, a carui nepoata, Daisy, a fost ucisa in estul Ucrainei, a declarat ca anchetatorii au identificat 100 de suspecti in cadrul investigatiei. Membrilor familiilor victimelor le-au fost prezentate concluziile anchetei inainte ca aceastea sa fie prezentate presei.
Zborul MH17 a fost doborat in timp ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Toate cele 298 de persoane de la bord,inclusiv un roman, au murit.

Atunci cand a avut loc incidentul, pe 17 iulie 2014, fortele guvernamentale ucrainene erau angajate in confruntari armate violente cu separatistii prorusi. Boeingul 777 s-a dezmembrat in zbor, iar fragmente din epava s-au raspandit pe o suprafata de mai multi kilometri, pe camp, intr-o zona aflata sub controlul rebelilor.

Oficiali ucraineni si occidentali, care citeaza serviciile lor de informatii, dau vina pe separatisti. O ancheta civila cu privire la cauzele accidentului, efectuata de Biroul Olandez de Ancheta (OVV), a conchis anul trecut ca avionul de linie a fost distrus de o racheta de tip Buk de fabricatie rusa, lansata din estul Ucrainei.

Insa sarcina OVV nu era sa desemneze vinovati, iar procurorii au fost nevoiti sa efectueze propriile investigatii pentru ca elementele adunate sa poata fi prezentate intr-un tribunal, in eventualitatea unui proces. Rusia, care neaga implicarea directa in razboiul ucrainean, respinge orice responsabilitate in accident. Inainte de prezentarea raportului, a anuntat ca datele radar arata ca avionul nu a fost daborat de o racheta lansata din teritoriul controlat de separatistii prorusi, in estul Ucrainei.

Sursa foto: Foto011 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri