Candidatul socialist la presedintia Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi copiat pasaje din teza sa de doctorat de la profesori universitari romani fara a cita sursa in mod corespunzator, ceea ce poate intra sub consecinta Codului Penal, scrie Deschide.md, conform News.ro.

Reporterii portalului de stiri au studiat lucrarea de doctorat a presedintelui PSRM si au constatat, folosind programe specializate, ca aceasta contine mai multe pasaje si fragmente preluate din cel putin alte doua lucrari ale unor autori romani. Este vorba despre „Bursa", de Ioan Popa (1993), si „Tranzactii bursiere", de Mihaela Gradu (1997).

Igor Dodon a trecut cele doua publicatii in bibliografia finala a tezei sale de doctorat, dar nu a mentionat in teza sa faptul ca a preluat un pasaj, prin trimitere regulamentara la subsol, unde sa indice sursa. El a incalcat astfel regulile de citare valabile in 2002, cand si-a sustinut teza.

Potrivit Deschide.md, acest caz s-ar putea incadra in limitele articolului 185, alineatul 1 din Codul Penal al Republicii Moldova, ce se refera la „incalcarea dreptului de autor si a drepturilor conexe, daca este in proportii mari, savarsita prin insusirea paternitatii ori constrangerea la co-paternitate".

Presedintele PSRM nu a comentat acuzatiile.

In CV-ul sau de pe site-ul Parlamentului de la Chisinau, Igor Dodon scrie, la capitolul „Activitate stiintifica", ca in anii 1997 si 1998 a absolvit doua facultati. De asemenea, el mentioneaza ca, in 2002, a obtinut titlul de doctor in stiinte economice, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra Banci si Burse de Valori.

Potrivit unui articol din ziarul Timpul (editia din 19 mai 2009), Dodon nu ar fi sustinut teza de doctorat la ASEM. „Responsabili de la aceasta institutie spun ca Dodon a recurs la grave incalcari, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. In cele din urma, viitorul ministru si-­a sustinut lucrarea la UTM, in 2002", scriu autorii articolului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri