”Are o gramada de munitie pentru investitii. 85 de miliarde de dolari insemna o multime de bani”, a spus Bill Smead, care administreaza un portofoliu de actiuni Berkshire Hathaway de 2,1 miliarde de dolari la Smead Capital Management, potrivit News.ro.

Capitalul record va provoca probabil un nou val de speculatii despre urmatoarea tinta de achizitie a presedintelui si directorului executiv al Berkshire, in varsta de 86 de ani.

Pe parcursul a cinci decenii, Buffett a transformat compania din Omaha intr-un conglomerat prin zeci de preluari si achizitii de actiuni. In prezent, Berkshire are un portofoliu de actiuni evaluat la circa 100 de miliarde de dolari si subsidiare de la Dairy Queen pana la NetJets.

Profitul operational al grupului a urcat cu 6,6% in trimestrul al treilea, la 4,85 de miliarde de dolari, respectiv un profit pe actiune de 2.951 dolari, sub estimarea medie a analistilor, de 3.058 dolari.

Profitul net a scazut cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand Buffett a inregistrat un castig mare dintr-o investitie in Kraft Heinz.

Citeste si:

In acest an, Buffett a cumparat producatorul de baterii Duracell si Precision Castparts, furnizor global pentru industria aerospatiala. Preluarea Precision Castparts este una dintre cele mai mari achizitii facute vreodata de Buffett.

Cele doua achizitii au urcat profitul pe segmentul productie, servicii si retail cu 45%, la 1,7 miliarde de dolari, in trimestrul al treilea.

Alte companii din grup, inclusiv divizia de produse chimice Lubrizol si producatorul de echipamente Iscar au inregistrat scaderi ale profitului.

Profitul diviziei de asigurari a Berkshire a scazut cu 34%,la 272 de milioane de dolari, iar cel al diviziei feroviare cu 12%, la 1,02 miliarde de dolari.