Presedintele francez Emmanuel Macron a salutat duminica acordul dat de membrii Partidului Social-Democrat german pentru o noua coalitie guvernamentala cu conservatorii Angelei Merkel, estimand ca aceasta este "o veste buna pentru Europa", informeaza AFP.

"Presedintele Republicii (franceze) se bucura de rezultatul votului SPD. Este o veste buna pentru Europa. Franta si Germania vor conlucra, chiar de saptamanile ce urmeaza, pentru a dezvolta noii initiative si a face sa avanseze proiectul european", a anuntat Presedintia franceza, potrivit Agerpres. Angela Merkel a promis la randul ei ca va lucra "pentru binele tarii", dupa unda verde a membrilor SPD pentru noua coalitie, la peste cinci luni dupa alegerile legislative.

Coalitia intre social-democrati si conservatori detine doar o mica majoritate in Bundestag (putin peste 53%) dupa alegerile generale din 24 septembrie, marcate de o ascensiune istorica a extremei drepte (AfD) si o eroziune a partidelor traditionale. Angela Merkel, care conduce Germania de peste 12 ani, ar urma sa fie aleasa oficial cancelar de catre deputati, probabil la 14 martie.

Secretarul de stat francez pe langa ministrul pentru Europa si Afaceri Externe, Jean-Baptiste Lemoyne, si-a exprimat la inceputul lui februarie bucuria ca Franta are din nou "un partener solid" dupa pactul guvernamental intre Angela Merkel si social-democrati, estimand ca aceasta va permite "demararea santierelor" dorite de presedintele Macron, in vederea relansarii Europei.

Citeste si:
Basescu: Merkel si Marcon izoleaza estul UE de Vechea Europa
Traian Basescu: Angela Merkel...
Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Un nou avion de lupta franco-german va inlocui Rafale si Eurofighter
Setari Cookie-uri