Zeci de mii de unguri au defilat pentru a doua sambata la Budapesta in semn de protest fata de realegerea premierului Viktor Orban, transmite AFP.

Cel putin 30.000 de persoane, potrivit corespondentului agentiei France Presse, au defilat prin intreaga capitala pentru a se alatura unui miting unde cei care au luat cuvantul au cerut neimplicarea politicului in media publice. Premierul conservator, la putere din 2010, a castigat la 8 aprilie al treilea mandat consecutiv, partidul sau, Fidesz, obtinand aproape jumatate din voturile exprimate, ceea ce ii va asigura o majoritate de doua treimi in parlament, scrie Agerpres.

Guvernul acestui lider de 54 de ani este acuzat frecvent ca reduce la tacere media, supunand serviciul public unui control editorial strict si favorizand achizitia presei independente de catre oameni de afaceri simpatizanti ai puterii. Observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au apreciat intr-un raport ca, daca operatiunile de vot s-au desfasurat in conditii satisfacatoare, capacitatea alegatorilor de a vota in cunostinta de cauza a fost, in schimb, obstructionata de "retorica xenofoba" din societate si de "atitudinea partinitoare a presei".

Numerosi manifestanti, in majoritate tineri, au scandat "Democratie" si au fluturat drapele ungare si europene. Unul dintre organizatori, Viktor Gyetvai, 20 de ani, a declarat pentru AFP ca manifestatia "nu va schimba sistemul de la o zi la alta", dar urmareste sa creeze "o miscare civica" pentru a-l sfida pe Viktor Orban. Tanarul a vazut in aceasta "un semn ca multi unguri doresc sa traiasca intr-o democratie, cu institutii independente si media libere".

Sambata trecuta, aproximativ 100.000 de persoane au defilat la Budapesta. Viktor Orban si-a exprimat vineri sprijinul pentru publicarea in paginile unui saptamanal proguvernamental a "listelor" cu "retelele Soros" din Ungaria. Acestea includ circa 200 de angajati ai unor organizatii neguvernamentale, cadre didactice si jurnalisti prezentati ca afiliati miliardarului George Soros, din care Orban si-a facut tapul ispasitor.

Viktor Orban il acuza pe omul de afaceri american de origine ungara, in varsta de 87 de ani, ca incearca sa favorizeze o migratie masiva spre Europa. Inaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a criticat intr-un mesaj pe Twitter publicarea unei liste cu "dusmani ai guvernului" care "ataca spatiul din ce in ce mai restrans al societatii civile". Viktor Orban a anuntat inainte de alegeri ca intentioneaza sa propuna spre adoptare o serie de legi numita "Stop Soros" care sa vizeze in special anumite organizatii neguvernamentale.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri