Comisia Europeana prezinta astazi planul de buget a uniunii pentru perioada 2021-2027. In document sunt prezente si prevederile prin care fondurile comunitare pot fi restrictionate in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept, scrie Digi24.

Primele vizate ar putea Ungaria si Polonia. Prevederile privind restrictionarea fondurilor, prezente in Cadrul Financiar Multinanual, pot fi respinse de tarile vizate, pentru ca este nevoie de unanimitate.

„O inovatie majora in cadrul bugetului propus este consolidarea legaturii dintre finantarea UE si statul de drept. Respectarea statului de drept reprezinta o conditie prealabila esentiala pentru buna gestiune financiara si pentru eficacitatea finantarii din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantarea din partea UE in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept. O astfel de decizie ar urma sa fie propusa de Comisie si adoptata de Consiliu prin vot cu majoritate calificata inversa”, se arata in proiectul de buget 2021-2027.

„Vom asigura buna gestiune financiara prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta inseamna sa actionam responsabil cand este vorba de banii contribuabililor nostri. Mingea este acum in terenul Parlamentului si al Consiliului. Cred cu tarie ca ar trebui sa ne propunem sa ajungem la un acord inainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a spus presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Criza in Republica Moldova....
Citeste si: Consilierul prezidential Bogdan Aurescu ajunge la Chisinau

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CE: Autoritatile romane incalca propriile legi! Care sunt riscurile?