Ministrul roman de externe Teodor Melescanu a apreciat intr-un interviu pentru agentia France Presse ca nu ar trebui sa existe o legatura intre fondurile europene si statul de drept.

''Daca cineva imi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus sa discut despre ele'', a declarat Melescanu in interviul acordat luni seara si din care AFP a publicat extrase marti. ''Nu cred ca ar trebui sa existe o astfel de legatura'', intrucat aceste fonduri sunt ''un element fundamental, pe care se sprijina toata filosofia UE'', a explicat ministrul roman de externe, potrivit Agerpres.

Parlamentul European a votat pe 16 ianuarie in favoarea suspendarii sau diminuarii fondurilor europene pentru ''guvernele care ingradesc functionarea justitiei sau care nu combat frauda si coruptia'', aminteste France Presse. Aceasta propunere, lansata de Comisia Europeana, urmeaza sa faca obiectul negocierilor in cadrul trilogului, cu Consiliul UE si Comisia Europeana.

In timp ce Bruxellesul si Washingtonul au criticat schimbarile legislative care ''ameninta institutiile democratice'' ale Romaniei, Melescanu a asigurat ca aceasta reforma judiciara ''a fost facuta in mod transparent'', el adaugand ca ''functionarea justitiei este apanajul fiecarei tari'', scrie agentia de presa citata.

''Respectam opiniile (critice n.red.), dar aceasta nu inseamna ca le consideram ca fiind corecte'', a subliniat ministrul roman, asigurand ca ''Romania este o democratie stabila si solida''.

In ceea ce priveste situatia Poloniei si a Ungariei, Melescanu s-a pronuntat ''pentru o continuare a dialogului'' pentru a permite acestor tari ''sa-si prezinte argumentele si sa raspunda argumentelor celorlalti''.

Pe de alta parte, Melescanu s-a declarat in favoarea relansarii dialogului cu Turcia, tara ale carei negocieri de aderare la UE se afla intr-un punct mort. ''Dorinta noastra este sa mentinem deschise canalele de comunicare intre UE si Turcia'', a declarat el, mentionand si intentia sa de a organiza o reuniune pe aceasta tema in timpul presedintiei romane a Consiliului UE.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri