Uniunea Europeana isi doreste, printr-un proiect de regulament privind protectia bugetului UE, sa limiteze sau chiar sa inghete finantarea in cazul tarilor membre in care exista deficiente generalizate in aceea ce priveste statul de drept. Later edit: Parlamentul European a adoptat regulamentul care prevede taierea fondurilor UE pentru statele care nu respecta statul de drept.

Later edit: Parlamentul European a votat, joi, raportul referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept si, la cererea unuia dintre initiatori, a fost retrimis la comisia de specialitate pentru negocierile urmatoare.

Votul privind protectia bugetului UE s-a dat joi la pranz, in plenul de la Strasbourg. Ulterior, proiectul de regulament va merge la Consiliu, pentru a fi aprobat.

Stire initiala: In dezbaterea care a avut loc miercuri seara, la Strasbourg, reprezentanti ai grupurilor politice si-au exprimat parerile asupra textului si si-au anuntat optiunile de vot, relateaza Digi24.

Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind protectia bugetului Uniunii in cazul unor deficiente generalizate in aceea ce priveste statul de drept in tarile membre a fost prezentat miercuri seara, la Strasbourg, de Eider Gardiazabal Rubial (social-democrati) si Petri Sarvamaa (crestin-democratilor).

Comisarul Gunther Oettinger a spus: „Avem un program complet. In cazul fiecarui stat trebuie sa ne asiguram ca judecatorii, curtile de justitie sunt impartiale. Din punct de vedere al managementului banilor, sa fie eficient”.

„Articolul 7 din Tratatul UE nu este o chestiune de sanctionare, ci una de protejare a banilor Uniunii Europene. Trebuie sa avem un mecanism cu masuri potrivite care va sanctiona deficientele generalizate in ceea ce priveste statul de drept in statele membre. Trebuie sa fie proportional cu gravitatea abaterii. Masurile trebuie aplicate responsabil, sa nu se resfranga asupra cercetatorilor ori studentilor, intre altii”, a mai declarat Oettinger.

El a asigurat ca, in ceea ce priveste aplicarea acestui regulament, vor fi primite informatii de la Curtea Europeana si alte institutii europene.

Legat de modul de implementare, comisarul a mai spus ca Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene vor discuta pe aceasta tema. „Totul trebuie sa fie limpede, sa nu existe zone gri. Trebuie sa existe si flexibilitate, pentru a avea instrumente pentru situatii neprevazute. Mecanismul statului de drept este o piatra de hotar pentru planul financiar 2021 - 2027”, a conchis comisarul.

Helmut Scholz (Confederal Group of the European United Left - Nordic Green Left) a apreciat ca este important ca bugetul UE sa fie protejat fata de deficientele generalizate in ceea ce priveste statul de drept in tarile membre. „Trebuie sa fie transparent si sa existe proportionalitate”, a sustinut si europarlamentarul german.

Liadh Ni Riada, colega lui Scholz, a cerut ca in text sa fie stipulat ca trebuie sa existe „dovezi ca ceva este in neregula”. Pe de alta parte, polonezul Stanis� aw Zo� tek a precizat: „Ne-ar placea sa ramane in UE, dar daca devine o forta de ocupatie, ne retragem”.

Social-democrata Ines Ayala Sender a declarat ca ar prefera sanctiuni politice directe. „Daca nu avem judecatori independenti, nu putem proteja banii europeni”, a fost ea de acord. „Incercam sa schimbam obiceiurile guvernelor si cred ca este important sa ne asiguram ca Parlamentul European e implicat”.

Din partea liberalilor, Anneli Jaateenmaki a apreciat propunerea ca fiind una buna. „Trebuie aduse dovezi ca exista o punte de legatura cu statul de drept”, a fost sugestia ei privind completarea textului. „Sunt ingrijorata cu privire la cum va afecta beneficiarii finali”, a mai spus ea inainte de a asigura raportorii de sprijinul grupului ei politic.

Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat: „Avem nevoie de acest regulament. Bugetul trebuie cheltuit cu eficienta. Daca nu este respectat dtatul de drept, trebuie sa se intervina”. El a admis ca lipsesc anumite explicatii din text si ca trebuie oferite garantii ca beneficiarii proiectelor nu vor fi afectati. „Sper ca negocierile cu Consiliul Uniunii Europene vor elimina neclaritatile pentru a aplica regulamentul”.

Razvan Popa (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor, S&D) a spus ca „introducerea unui astfel de regulament e un pas riscant” si ca trebuie sa existe criterii clar definite. Gabriela Zoana, din acelasi grup, a apreciat ca raportul releva „o ferma orweliana, in care unele state sunt mai egale decat altele. Daca doriti ca maine sa votam acest raport, sa votam mai intai ca mecanismul de cooperare si verificare sa fie pentru toate statele”.

Sursa foto: Shutterstock / symbiot

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri