Zeci de mii de membri si de simpatizanti ai stangii aflate la putere in Romania au manifestat sambata la Bucuresti contra "abuzurilor" din justitie, "o demonstratie de forta fara precedent intr-un moment in care mai multi lideri ai sai sunt vizati de dosare de coruptie", scrie AFP.

Agentia citata aminteste ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat in 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala si amenintat de un verdict iminent intr-un alt proces, pretinde ca este victima unei "structuri subterane" care "paraziteaza institutiile statului", conform agerpres.ro.

"Aceasta figura controversata a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnarii sale, nu a incetat, de la revenirea partidului sau la conducerea Romaniei, la finalul lui 2016, sa accentueze presiunea asupra magistratilor", adauga AFP.

Aceasta mai scrie ca manifestantii au venit din toata tara la bordul unor autocare inchiriate de partid, iar, pentru "a ocupa" Piata Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate impotriva guvernului, "PSD a stabilit cote obligatorii de participanti pentru fiecare filiala locala si a cerut membrilor sai contributii financiare".

Totodata, "semn al dorintei de a-si face auzita vocea in strainatate, organizatorii au distribuit manifestantilor pancarte in engleza care criticau 'politia politica' ce ar actiona in Romania", mai arata agentia franceza de presa.

Citeste si:
Cererea lui Dragnea de sesizare a Curtii de Justitie UE, respinsa
Cererea lui Dragnea de...

Despre manifestatia PSD si a miilor de sustinatori din fata sediului guvernului de la Bucuresti scrie si Reuters, care noteaza ca protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticoruptie.

"Manifestatia a fost vazuta ca raspunsul coalitiei de guvernamant la o serie de mari proteste antiguvernamentale de strada organizate impotriva tentativelor social-democratilor de a dezincrimina mai multe infractiuni de coruptie, prin ordonanta de urgenta, anul trecut. Protestul popular i-a fortat pe social-democrati sa retraga ordonanta", explica Reuters.

Agentia mentionata noteaza ca Romania este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana iar Bruxellesul mentine sistemul judiciar de la Bucuresti sub monitorizare speciala.

Reuters adauga ca procurorii anticoruptie au obtinut in ultimii ani numeroase condamnari ale unor parlamentari, ministri si primari, expunand conflicte de interese, abuzuri de putere, fraude si obtinerea unor contracte cu statul in schimbul mitei.

Citeste si:
Liviu Dragnea implineste 57 de ani in inchisoare
Liviu Dragnea implineste 57...

"Dar politicieni aflati la conducere, unii dintre ei fiind sub investigatie in prezent sau in faza de judecata, au negat faptele imputate si au acuzat procurorii ca isi folosesc puterea pentru persecutie politica", aminteste Reuters. Ei i-au acuzat de asemenea ca uzeaza prea mult de denunturi de la terti pentru a construi cazuri.

Relatand despre manifestatia de sambata, agentia de presa britanica scrie ca Liviu Dragnea a intrat in multime pe acordurile Odei Bucuriei a lui Beethoven, care este totodata si imnul UE.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dragnea s-a intors la inchisoare dupa 24 de ore de libertate