Protestele antiguvernamentale au intrat in atentia presei internationale inca de la inceputul anului si au devenit aparitii saptamanale in publicatiile straine. Cel mai recent astfel de articol a aparut in Euronews care titreaza ca democratia din Romania se confrunta cu cea mai mare amenintare din 1990 pana in prezent.

Euronews scrie din nou despre protestele din Romania si despre cum militantii au redactat o scrisoare deschisa catre institutiile Uniunii Europene pentru a le cere interventia in masurile propuse de PSD vizavi de legile justitiei.

Protestatarii afirma ca noile legi vor pune sub control politic sistemul judiciar, insa Guvernul declara ca nu exista dovezi care sa sustina aceasta afirmatie, scrie Euronews.

Scrisoarea deschisa catre institutiile de la Bruxelles, redactata de 70 de grupuri, unele din diaspora – a fost publicata de hub-ul cultural Make a Point: “Romania este trasa pe o cale asemanatoare celei luate de Ungaria si Bulgaria in urma cu ceva timp. Cu independenta sistemului judiciar amenintata de majoritatea guvernamentala, democratia romaneasca se confrunta cu cel mai mare pericol din 1990”.

Agentia Reuters scrie, de asemenea, ca duminica circa 4.000 de persoane au protestat in frig fata de noile modificari care afecteaza sistemul judiciar. “La inceputul acestei luni, social-democratii si-au folosit majoritatea guvernamentala pentru a aproba o revizuire judiciara care ameninta sa puna sub controlul politic sistemul justitiaiei. Se asteapta ca Senatul sa aprobe amendamentele saptamana viitoare. Guvernul neaga acuzatiile”, scrie Reuters.

HuffingtonPost scrie despre protestele silentioase din Sibiu si miscarea de aparare a democratiei romanesti intr-un interviu cu activistul si poetul Radu Vancu.

“Probabil ati auzit de protestele din Romania pana acum. Pe 31 ianurie, in mijlocul noptii, guvernul Romaniei a trecut o ordonanta de urgenta, OUG 13, care discrimina coruptia, ceea ce a aprins ceamai mare – si mai de succes – miscare protestara din Romania dupa caderea comunismului din 1989 si a creat un nou model in lupta globala pentru justitie si democratie. Ei bine, guvernul Romaniei a revenit asupra acestor aspecte si la fel si protestele, in plina forta. De data aceasta, o noua miscare are loc in oras, in Sibiu, in fata sediului PSD: Va vedem!”, scrie Huffington Post.

Peste 10.000 de oameni au protestat la nivel national

4.000 de protestatari au mers duminica seara, pe zapada, spre Parlament din Piata Victoriei, la Clujul numarul acestora fiind mai mare ca in Capitala, de peste 5.000 de persoane. La Brasov, 1.200 de oameni au iesit in strada, in timp ce la Iasi circa 1.000, conform digi24.ro.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a tras un semnal de alarma privind aplicarea legii lui Florin Iordache: to ate cazurile ANI, acolo unde nu s-a ajuns deja la sentinte definitive sau la aplicarea de sanctiuni, ar putea fi anulate, in cazul in care proiectul de modificare a legii ANI va fi adoptat. Mai exact, 675 de parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene si consilieri vor scapa de acuzatiile de incompatibilitate si conflict de interese si asta doar "datorita" legii lui Florin Iordache.

Printre cei 675 se afla si ministrul Transporturilor in Guvernul Tudose, Felix Stroe, gasit incompatibil pe cand era consilier local la Constanta.

Printre potentialii beneficiari ai schimarilor legislative se numara parlamentarii Serban Mihailescu, Liviu Harbuz, Steluta Cataniciu, Marin Anton, Hubert Thuma, Anghel Stanciu, Iulian Iancu, Ion Calin, Ion Mociolaca, Emanoil Savin, Cornel Resmerita si fostii parlamentari William Branza, Petru Calian, Mihaita Calimente, Catalin Croitoru, Relu Fenechiu, Mircia Giurgiu, Laurentiu Nistor, Daniel Oajdea sau Madalin Voicu.

Vezi AICI LISTA COMPLETA cu cei 675 de alesi care vor scapa de problemele penale.

Citeste aici noile modificari propuse de PSD-ALDE la Codul Penal si cum vor afectat statul de drept si democratia.

PSD vrea si modificarea Legii DNA: 15 deputati ai PSD au depus, la Senat, o initiativa legislativa prin care vor schimbarea Legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, astfel incat faptele de coruptie sa fie dezincriminate daca beneficiarul lor este alta persoana decat faptuitorul, scrie Adevarul.

Din articolul 12 al Legii 78/2000 ar fi scoasa o sintagma care se refera la beneficiarul unei acţiuni, dar s-ar introduce si o sintagma care se refera la un tip concret de „foloase“.

Noua forma ar fi: „(1) Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:

a)efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea unei tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale:

b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii“.

Acest proiect de lege ar trebui sa ajunga pe masa Comisiei speciale pentru legile Justitiei, adica pe mana lui Florin Iordache, din moment ce majoritatea PSD-ALDE a votat ca orice initiativa pe Justitie sa fie dezbatuta de aceasta structura parlamentara.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri