Soluțiile de avarie pe care Guvernul le-a găsit și le-a transpus în măsurile fiscale ale Guvernului prin care se urmărește reducerea deficitului bugetar. Fondul Monetar Internațional (FMI) trage, însă, un semnal de alarmă și spune că pachetul de măsuri fiscale asumate de executivul condus de Marcel Ciolacu nu vor aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

FMI avertizează că gaura din buget este încă mult prea mare, în timp ce reducerea cheltuielilor cu activitățile din instituțiile publice este încă insuficientă. Mai mult, experții internaționali arată că veniturile bugetare sunt prea mici în raport cu PIB-ul, în vreme ce piața muncii e prea puțin stimulată și nu are suficienți angajați plătitori de taxe, scrie Digi24.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte, miercuri, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se află la Bucureşti în perioada 25 septembrie - 4 octombrie, pentru analiza anuală a economiei româneşti.

La finalul vizitei, este de aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă. Marţi, delegaţia FMI s-a întâlnit cu membrii comisiilor parlamentare de buget-finanţe.

Claudiu Năsui a precizat că vizita FMI este una programată, nu "ceva intempestiv", arătând că nu este o situaţie de criză.

"Cele două mari probleme sunt: una pe care ne-au spus-o de fiecare dată şi anume problema deficitului bugetar şi asupra căreia întotdeauna a atras atenţia. Noi le-am menţionat şi am atras atenţia asupra creşterii cheltuielilor şi ne-au dat dreptate. Problema României nu este neapărat pe partea de venituri care au crescut, deşi FMI ar vrea să fie şi mai mari şi veniturile, este mai ales pe partea de cheltuieli, care au explodat. Asta este un lucru care reiese şi din cifre şi este un lucru pe care îl conştientizează şi ei", a explicat Năsui.

El a menţionat că a doua problemă este legată de rata mică de participare a populaţiei la forţa de muncă.

"A doua problemă este una nouă de care până acum nu ne-au spus în anii trecuţi. Eu am fost membru al Comisiei de buget finanţe la fiecare întâlnire cu ei, e prima oară când ne spun de asta. Aceasta este că avem a doua cea mai mică rată de participare a populaţiei la forţa de muncă. Deci, practic sunt foarte mulţi români care nu muncesc. Aici avem o dublă problemă: în primul rând pentru că foarte mulţi oameni pleacă în afara graniţelor, suntem un exportator de forţă de muncă fantastic în Europa, dar şi românii care rămân în ţară nu participă la forţa de muncă într-o rată suficient de mare", a mai spus deputatul USR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri