Pieţele emergente se confruntă cu un viitor mult mai nesigur şi mai volatil şi trebuie să-şi reconstruiască rezervele fiscale (fiscal buffers), să-şi majoreze veniturile, să-şi diversifice comerţul şi să se pregătească de costuri anuale de mii de miliarde de dolari de pe urma schimbărilor climatice, a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Condiţiile externe au devenit din ce în ce mai dificile pentru pieţele emergente, din cauza sporirii fragmentării politice, a sporirii costurilor de pe urma schimbărilor climatice şi a condiţiile financiare dificile, a declarat Gopinath la o conferinţă a Băncii Centrale din Africa de Sud.

"Pandemia şi războiul Rusiei în Ucraina ridică preocupări legitime legate de securitatea lanţurilor de aprovizionare şi a securităţii naţionale. Evenimentele meteo extreme legate de schimbările climatice ar putea de asemenea avea ca rezultat costuri imense pe termen lung, într-un moment în care deja cresc semnificativ plăţile aferente serviciului datoriei, unele studii estimând la 2.000 miliarde de dolari necesităţile anuale de adaptare la schimbările climatice, până în 2035", a avertizat oficialul FMI.

De exemplu, în Africa de Sud, plăţile dobânzilor la datoria publică ar urma să crească la aproximativ 27% din venituri până în anul fiscal 2028/2029, de la aproximativ 19% în acest an fiscal.

Dobânzile ar putea să nu revină niciodată la un nivel scăzut

FMI se aşteaptă ca ratele dobânzilor pe plan global să rămână ridicate "încă mult timp", iar dobânzile ar putea să nu revină niciodată la un nivel scăzut, ţinând cont de posibilitatea unor frecvente şocuri adverse în aprovizionare, a avertizat Gopinath. Oficialul a explicat că FMI urmăreşte cu atenţie sporirea "alarmantă" a fragmentării comerţului global, care ar putea reduce PIB-ul celor mai multe pieţe emergente. De exemplu, Africa de Sud ar putea înregistra pierderi de aproximativ 5% din PIB, dar alte ţări s-ar putea confrunta cu pierderi de 10% din PIB.

Fragmentarea investiţiilor străine directe se va adăuga acestor costuri, afectând semnificativ pieţele emergente şi reducând accesul la tehnologii performante. Adoptarea unor politici industriale pe scară largă, care să restricţioneze comerţul - în special în economiile avansate - a crescut de aproape şase ori numai în 2023. Aproape 3.000 de restricţii comerciale au fost impuse în 2022, de trei ori mai multe decât în 2019, a apreciat Gopinath.

Oficialul crede că pieţele emergente trebuie să ia măsuri pentru sporirea veniturilor interne majorând colectarea taxelor, revigorând reformele structurale şi lucrând la diversificarea fluxurilor comerciale, în timp ce adoptă strategii sustenabile privind clima.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri