Eram in clasa a VI-a si, mergand spre scoala, trei golani m-au incercuit, mi-au furat din ghiozdan si apoi mi-au si dat cativa pumni pentru ca am indraznit sa ma impotrivesc. Taica-meu a depus plangere la politie si unul dintre ei, major, a fost interogat si judecat pentru furt. Sub noul cod penal, un lucru altfel destul de simplu, ar deveni MULT mai dificil iar infractorii ar avea drepturi sporite.

1. Daca noile modificari ale Codului Penal propuse de coalitia majoritara PSD-ALDE vor trece, Romania va fi, efectiv, dinamitata si termenul de “stat de drept” va deveni o amintire placuta.

In exemplul anterior, sub noile reglementari impuse de PSD-ALDE se stipuleaza ca inculpatul are dreptul “sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri, memorii si obiectiuni”.

Practic, golanul din povestea reala anterioara, ar fi fost pus fata in fata cu mine, un pusti care nu prea stia pe ce lume traieste. Imaginati-va secventa si teama pe care o poate instaura o astfel de “confruntare”. Cum credeti ca ar reactiona o victima, stiind ca, dupa aceea, daca el va fi eliberat sau gasit nevinovat, s-ar putea intalni atat de usor pe strada, din nou, cu el?

Este o aberatie legislativa care duce la intimidarea victimei; mai mult, daca cumva indraznesti sa chemi un “mafiot” in justitie, acesta are libertatea sa te ameninte cum doreste el si, implicit, sa supuna presiuni majore asupra victimei.

2. Se limiteaza drastic mijloacele de proba, prin modificarea Art. 97, lit. e) alin. 2

e)(modificata) inscrisuri, rapoarte de expertiza, procese-verbale, fotografii, mijloace materiale de proba;”. Din definitie este eliminat raportul de constatare ca mijloc de proba. In plus, se abroga alineatul care ofera posibilitea procurorilor sa utilizeze “orice alt mijloc de proba care nu este interzis prin lege.”

Practic, camerele de luat vederea la nivel stradal, pe care primariile sunt gata sa le cumpere si instaleze la preturi uneori exorbitante, vor deveni NULE in justitie! Degeaba esti jefuit sau ranit pe strada, degeaba infractorul zambeste in camera, acest mijloc de proba NU mai sunt enumerate explicit la definitia mijloacelor de proba, deci nu mai pot fi utilizate.

Prin aceasta modificare, politicienii si coruptii se asigura ca nu va mai fi mijloc de proba flagrantul filmat, de exemplu.

3. Pumnul in gura presei, pumnul in gura TUTUROR cetatenilor

Conform propunerii legislative, presa dar si celelalte institutii ale statului sunt amutite complet in ceea ce priveste informatii despre anchetele in derulare.

Practic, PSD-ALDE face IMPOSIBILA comunicarea pe dosarele instrumentate de procurori, pana la iesirea dosarului din camera preliminara.

Parchetele, de asemenea, nu vor mai avea voie astfel sa spuna nimic, sa comunice nici macar NUMELE celor anchetati – indiferent daca sunt politicieni, persoane publice sau un criminal.

NICIO fotografie cu un potential anchetat nu mai poate fi facuta publica, acest lucru limitand EXTREM de mult posibilitatea de a fi gasit cu ajutorul populatiei. Este ceva nemaiintalnit intr-o democratie.

3. Condamnari mult mai greu de obtinut

Un alt amendament aproape ca elimina un mijloc de proba extrem de important, si anume declaratiile celor care isi recunosc fapta si care beneficiaza, automat, de o reducere a pedepselor.

Deseori, cand acestia isi recunosc faptele, indica si alte indicii si probe catre anchetatori; acestea nu vor mai fi luate aproape deloc in seama. Acest lucru, stipulat la Art. 103 alin. (3), protejeaza astfel politicienii de cei care “ii parasc”.

Amendamentul blocheaza, insa, si dosare penale de crima, violuri sau altele, in care unii martori care si-au recunoscut faptele indica si alte persoane implicate.

4. Inregistrarile martorilor, interzise

Art. 139, al. (3) se modifica “Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii”.

Cu alte cuvinte, este limitata utilizarea inregistrarilor intr-o ancheta. O discutie care a fost inregistrata de un jurnalist, intre un om de afaceri care oferea spaga si un politician care o accepta, NU va mai constitui mijloc de proba!

PRACTIC, nu mai este admisibila o inregistrare pe care o aduce un martor. Inca o usurare pentru penali.

5. Un alt amendament EXTREM de daunator: “Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in aceasta cauza se sterg definitiv si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte”.

Un exemplu, poate extrem – anchetatorii primesc mandat pentru a cerceta casa unui traficant de droguri insa, inauntru, gasesc un hard disk plin de pornografie infantila. Ei nu vor putea sa se autosesizeze ba, mai rau, vor trebui sa le si distruga.

Inca un amendament care il va ajuta, in mod clar, pe infractorul (inca nu este interzis sa ii numim infractori pe cei care au dosar penal incheiat si definitiv – n.r.) Dragnea, in dosarul TelDrum, daca procurorii se lovesc de dovezi – acele probe nu pot fi folosite. Foarte convenabil.

Aceasta dispozitie va fi introdusa in Art. 168, intr-un nou alineat - „(151) Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infracţiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv din copiile efectuate in baza alin. (9) si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte.”

6. Scurt pe doi: suspectii de coruptie NU mai pot fi arestati preventiv

La art. 223, al. 2, se modifica prin urmatorul cuprins:
„(2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism si care vizeaza acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o alta infractiune comisa cu violenta si, cumulativ, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol concret pentru ordinea publica”.

Enumerarea SCOATE urmatoarele infractiuni, infractiuni pe care au fost prinsi multi politicieni in ultimii ani, si anume: spalarea de bani, evaziune fiscala, infractiunile de coruptie (!!), infractiune savarsita prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronica. Ele exista, in prezent, in Codul de Procedura Penala.

Practic, politicienii corupti nu mai pot fi arestati preventiv.

7. 6 luni mici, si ai scapat de dosar

Art. 335, al. 1 se modifica si el, avand urmatorul continut:

”(1) Daca procurorul ierarhic superior celui care a dispus solutia constata ca au aparut fapte sau imprejurari noi din care rezulta ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia clasarea ulterior, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a luat cunostinta de aparitia faptei sau imprejurarii noi, infirma ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale. Dispozitiile art. 317 se aplica in mod corespunzator. Redeschiderea este supusa confirmarii, potrivit alin. (4).”

Cu alte cuvinte, daca un procuror nu redeschide dosarul dupa 6 luni, nu va mai putea nimeni sa il redeschida. E deci suficient sa treaca sase luni si, chiar daca este dovedit ulterior ca a luat mita pentru a inchide dosarul, cazul nu va mai putea fi redeschis niciodata.

8. Fara condamnari in lipsa inculpatului

Sebastian Ghita a fugit din tara si, mai nou, acesta nu mai poate fi condamnat in lipsa lui. El va trai fericit peste hotare, pana la adanci batraneti, bucurandu-se de banii furati din Romania.

Practic, la articolul 364, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (7) si (8), cu urmatorul cuprins:
„(7) Persoana poate fi condamnata in lipsa numai daca a fost citata legal pentru fiecare faza a judecatii sau a intrat prin alte mijloace oficiale in posesia unor informatii cu privire la locul si data procesului, a fost informata despre posibilitatea pronuntarii unei hotarari in lipsa, precum si daca a fost reprezentata de un avocat ales sau desemnat din oficiu si a beneficiat de aparare corespunzatoare in cadrul procesului.
(8) Procedura de punere in executare a unei hotarari definitive pronuntate in lipsa inculpatului poate fi declansata numai daca i s-a comunicat hotararea si numai dupa ce a fost informat in mod expres cu privire la dreptul la o noua procedura de judecata sau la o cale de atac, la care are dreptul sa se prezinte si care permite o noua stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotararii initiale, respectiv daca persoana in cauza declara in mod expres ca nu contesta decizia sau nu solicita o noua procedura de judecata ori nu introduce o cale de extraordinara de atac in termen de 30 de zile de la primirea informatiei legate de hotarare”.

Practic, daca suspectii nu sunt localizati, condamnarea in lipsa devine imposibila, iar daca sunt totusi identificati, este suficient sa isi schimbe mereul domiciliul astfel incat notificarea lor legala devine aproape imposibila.

Sunt doar OPT dintre modificarile propuse de PSD-ALDE-UDMR legilor justitiei. Acestea sunt, in mod clar, realizate pentru a PROTEJA infractori si cercetati penal, si nu sunt ORICUM le-ai privi echitabile si demne de un Stat de Drept.

Este o incalcare flagranta a Democratiei.

Astazi sunt anuntate proteste masive in tara si in Bucuresti, in fata Parlamentului. Mai multe persoane sunt si la aceasta ora in fata sediului PSD. Vom reveni cu amanunte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri