12 state aliate Romaniei au reactionat dur dupa modificarea legislatiei penale, facand un apel la partile implicate in modificarea Codului de Procedura Penala si a Codului Penal ”sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei”, scrie G4Media.

Comunicatul remis presei a fost dat in numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei si Statelor Unite ale Americii.

Comunicatul celor 12 mai arata ca ”ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane”.

Comunicatul integral:

Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei.

Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.

Partenerii UE evoca de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor.

Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia.

Principalele amendamente si legile cu dedicatie pentru alesii Romaniei

  • revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces
  • termenele pentru exercitarea cailor de atac declarate impotriva hotararilor pronuntate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pentru motivele prevazute de aceasta incep sa curga la data intrarii sale in vigoare.
  • pentru arestarea preventiva vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: daca suspectul a savarsit o infractiune, a influentat martorii sau a incercat sa distruga probe)
  • instanta de apel nu mai poate sa dea o pedeapsa cu condamnare unei persoane care a fost achitata in prima instanta decat daca apar probe noi
  • dezvaluirile in timpul urmaririi penale referitoare la faptele si persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu exceptia cazului in care se justifica interesul public "prevazut de lege"
  • convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii, nu pot fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala
  • durata urmaririi penale este redusa la un an. Daca procurorii nu reusesc in decurs de un an sa trimita in judecata persoana in cauza, atunci dosarul se claseaza automat
  • denunturile vor aduce reduceri de pedeapsa doar daca sunt facute in maximum 6 luni de la fapta
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimina camera preliminara (prin modificari operate la Legea 304 pentru punere in acord)
  • se interzice orice comunicare din partea Parchetului privind calitatea de suspect a unor persoane precum si informatii din dosare in faza de urmarire penala si in camera preliminara.
  • ca sa nu mai ajunga in arest preventiv, au modificat art. 223 CPP, astfel incat cei suspectati de spalare de bani sau evaziune fiscala sa nu mai poata fi arestati decat in circumstante exceptionale. In aceasta logica, patronul Hexi Pharma, care a distribuit cu buna stiinta solutii diluate de dezinfectare in spitalele din Romania, nu constituia un pericol pentru societate si nu trebuia arestat preventiv.
  • ca sa intimideze martorii din procese, au modificat art. 92 din CPP care ii da dreptul inculpatului de a participa la audieri. Un lider de clan interlop sau un violator va putea participa la audierile victimelor sale.
  • ca sa nu mai fie prinsi in flagrant, au modificat articolul 307 din CPP, astfel incat Parchetul sa fie obligat sa informeze persoanele care sunt vizate intr-un dosar, imediat dupa ce au devenit suspecti. Fostul primar Sorin Oprescu nu ar fi fost niciodata prins cu mita. DNA devine motanul cu clopotei!
  • ca sa isi ascunda urmele, a fost modificat articolul 168 din CPP in cazul perchezitiilor informatice, eventualele probe care nu au legatura cu infractiunea pentru care a fost autorizata perchezitia nu vor putea fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte, iar copiile efectuate se distrug. Daca in calculatorul unui criminal procurorii gasesc clipuri cu pornografie infantila, aceasta proba nu poate fi folosita.

Modificari cu dedicatie:

  • Amendamentul pentru Liviu Dragnea: revizuirea hotararilor judecatoresti definitive poate fi ceruta in cazul in care solutionarea cauzei nu este semnata sau redactata de catre judecatorul care a participat la proces;
  • Amendamentul pentru Calin Popescu Tariceanu: instanta de apel nu mai poate sa dea o pedeapsa cu condamnare unei persoane care a fost achitata in prima instanta decat daca apar probe noi;
  • Amendamentul pentru Sova: pentru arestarea preventiva vor fi necesare probe sau indicii temeinice si nu doar suspiciuni rezonabile ca suspectul a savarsit o infractiune, a influentat martorii sau a incercat sa distruga probe;

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri