Turcia a emis decrete prezidentiale pentru reorganizarea institutiilor politice, militare si administrative

Turcia a emis duminica decrete prezidentiale care reorganizeaza cele mai importante institutii politice, militare si administrative ca parte a trecerii la un sistem prezidential executiv mult mai puternic, consfintit prin vot la un scrutin care a avut loc luna trecuta, relateaza Reuters, potrivit Agerpres.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a fost investit luni odata cu acest nou sistem, iar acum el detine puteri extinse, care ii permit sa emita decrete privind chestiuni executive si sa numeasca sau sa demita functionari de rang inalt.

Erdogan a sustinut ca o presedintie executiva puternica este vitala pentru a eficientiza activitatea guvernamentala, pentru a stimula cresterea economica si pentru a garanta securitate. Criticii spun insa ca este vorba de instaurarea unui regim autoritar, in care puterea este in mainile unui singur om.

Conform ultimelor schimbari, Statul Major General a fost trecut sub autoritatea ministrului apararii, conform agentiei nationale de presa Anadolu. Decizia vine dupa ce Erdogan la numit l-a numit pe comandantul militar Hulusi Akar in postul de ministru al apararii.

In total, in Monitorul Oficial au fost publicate sapte decrete care afecteaza numeroase institutii ale statului, inclusiv secretariatul Consiliului National de Securitate, Directorul pentru Industria Apararii si Consiliul National de Supervizare.

Citeste si:
Turcia a început testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19
Turcia a început testarea pe...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Schimbarile coincid cu implinirea a doi ani de la tentativa de lovitura de stat in timpul careia cel putin 250 de persoane au fost ucise, multe fiind civili neinarmati, dupa ce militari rebeli au incercat sa rastoarne regimul lui Erdogan.

Dupa tentativa esuata de puci, la 15 iulie 2016 a fost impusa starea de urgenta, care ar urma sa fie ridicata saptamana viitoare.

Sursa foto: kafeinkolik . Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri