Parlamentul de la Londra se va pronunta pe data de 11 decembrie asupra acordului de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, document semnat duminica de liderii statelor membre ale UE la Bruxelles, a anuntat luni premierul Theresa May in fata deputatilor britanici, relateaza Reuters, AFP si dpa.

Camera Comunelor 'va trebui sa decida daca doreste sau nu ca noi sa raspundem votului poporului britanic' care a hotarat Brexit-ul, a declarat Theresa May intr-o dezbatere a parlamentului britanic in care a sustinut acordul incheiat cu UE.

Sefa executivului britanic a promis in fata deputatilor un 'vot insemnat' asupra acordului care stabileste termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar, noteaza Agerpres.

''Datoria noastra in urmatoarele saptamani este de a examina acest acord in detaliu, de a-l dezbate cu respect, de a ne asculta alegatorii si de a decide ce este in interesul nostru national'', a spus sefa guvernului britanic.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminica, la Bruxelles, acordul privind iesirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum si declaratia care schiteaza relatia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima tara care paraseste UE.

Acordul de retragere, ce are 585 de pagini, detaliaza conditiile juridice ale iesirii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019.

Liderii din UE s-au exprimat de asemenea in favoarea "unei relatii cat mai stranse posibil" cu Londra dupa Brexit.

Aceasta relatie a facut obiectul unei "declaratii politice" separate de acordul de divort, care subliniaza obiectivele comune ale Londrei si Bruxellesului pentru viitoarea lor relatie si care a fost de asemenea aprobat de Consiliul European.

In anexe, printre care se numara si o scrisoare a reprezentantului britanic la Consiliul European, precum si o scrisoare a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, catre premierul spaniol Pedro Sanchez, sunt date asigurari Spaniei asupra faptului ca ea va avea un cuvant de spus in discutiile privind viitoarea relatie dintre UE si Gibraltar.

Chestiunea acestui teritoriu britanic situat la extremitatea sudica a Spaniei a amenintat desfasurarea summitului pana in ajunul reuniunii.

'Tratatul de retragere', negociat cu dificultate timp de 17 luni intre Londra si Bruxelles, mai trebuie de acum ratificat de Parlamentul European si in special de Parlamentul britanic inainte de a intra in vigoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri