Ucrainenii au inceput duminica sa voteze in cadrul alegerilor legislative anticipate al caror favorit este partidul noului presedinte Volodimir Zelenski, relateaza Reuters, dpa si AFP, potrivit Agerpres.

Formatiunea recent creata si denumita 'Slujitorul poporului' - dupa numele unui serial televizat in care Zelenski interpreteaza rolul unui profesor devenit pe neasteptate presedinte - este creditata cu intre 42% si 52% din intentiile de vot, cu mult inaintea rivalilor sai.

'Slujitorul poporului' noteaza pe site-ul sau ca 'lanseaza o provocare sistemului' si promite sa aduca noi oameni pregatiti 'sa faca schimbari' pentru a 'curata tara de coruptia' omniprezenta.

In absenta unui plan de actiune detaliat, aceste promisiuni seduc electoratul Ucrainei, una dintre cele mai sarace tari din Europa, care se confrunta cu un razboi impotriva separatistilor prorusi, conflict soldat cu aproape 13.000 de morti in cinci ani.

Partidul prooccidental Golos (Vocea), fondat in luna mai de catre superstarul rock ucrainean Sviatoslav Vakartciuk si care pledeaza de asemenea pentru o reinnoire politica, este creditat cu intre 4% si 9% din intentiile de vot si ar putea, potrivit unor sondaje, sa ajunga pe locul al treilea.

Aceasta aglomeratie de chipuri noi promite o reinnoire fara precedent a elitelor in Ucraina, unde scena politica este dominata pana in prezent de politicieni formati inca pe timpurile URSS.

Dintre cele 20 de partide inscrise in cursa, multe altele au sanse sa treaca pragul electoral de 5%, intre care formatiunea prorusa Platforma de opozitie (locul 2, cu 12-14%, potrivit sondajelor), urmata de miscarile prooccidentale Solidaritatea europeana a fostului presedinte Petro Porosenko (7-9%) si Batkivscina (Patria) a fostului premier Iulia Timosenko (6-7%).

Aceste previziuni acopera doar 225 de locuri in Rada Suprema (parlamentul unicameral), restul de 199 deputati fiind alesi prin vot majoritar intr-un singur tur.

In aceasta configuratie, una din mizele-cheie este daca partidul lui Zelenski va obtine singur majoritatea sau daca va trebui sa formeze o coalitie pentru a valida apoi numirea unui prim-ministru si guvernul sau.

Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08.00 (05.00 GMT) si se inchid la ora locala 20.00.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri