Marea Britanie: Cea mai mare parte a scotienilor ar vota pentru independenta

Cea mai mare parte a alegatorilor scotieni ar vota pentru independenta fata de Regatul Unit, releva un sondaj de opinie realizat de Michael Ashcroft Associates (companie fondata de politicianul Michael Ashcroft, fost vicepresedinte al Partidului Conservator).

Sondajul, prima ancheta sociologica de amploare pe acest subiect dupa martie 2017, arata ca 46% dintre cei 1.019 scotieni chestionati ar vota pentru independenta si 43% impotriva acesteia, scrie Agerpres. Daca nu sunt luate in considerare persoanele care nu ar merge la vot si cele care au raspuns ca nu stiu cum ar vota, atunci proportia celor favorabili independentei Scotiei ar spori la 52%, iar a celor care sunt impotriva la 48%.

''In urma vizitei premierului Boris Johnson la Edinburgh, saptamana trecuta, am efectuat un sondaj in randul scotienilor pentru a masura sprijinul pentru un al doilea referendum privind independenta'', a explicat Michael Ashcroft, care s-a opus alegerii lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

In primul referendum, organizat in 2014, scotienii au respins independenta cu 55% din voturi, dar de atunci divergentele de opinie privind Brexitul au tensionat relatiilor Scotiei cu Londra.

La referendumul din iunie 2016 privind apartenenta la Uniunea Europeana, 52% din electoratul Regatului Unit s-a pronuntat pentru iesirea din blocul comunitar. Componentele Regatului Unit au votat insa diferit: in timp ce Anglia si Tara Galilor au votat pentru parasirea UE, Scotia si Irlanda de Nord s-au pronuntat pentru ramanerea in UE.

Citeste si:
Prima țară din lume care oferă GRATUIT produse de igienă feminină
Prima țară din lume care...

Partidul National Scotian, care conduce guvernul delegat de la Edinburgh, sustine ca un al doilea referendum privind independenta ar fi justificat intrucat Scotia este scoasa din Uniunea Europeana impotriva propriei vointe.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri