Ministerul de Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Spania ca Guvernul andaluz a decretat alerta alimentara din cauza cresterii numarului de persoane care s-au imbolnavit in urma infectarii cu bacteria Listeria.

Departamentul pentru Sanatate si Familie al Guvernului Autonom din Andaluzia a identificat si retras de pe piata un produs contaminat cu bacteria Listeria monocytogenes ulterior aparitiei cazurilor de imbolnavire ca urmare a consumului de carne de porc procesata si ambalata, investigand si alte produse care ar putea fi contaminate cu aceasta bacterie, a transmis MAE, intr-un comunicat.

Ministerul Sanatatii si Familiei spaniol a informat ca a crescut numarul de pacienti infectati cu bacteria Listeria, pana la 22 august inregistrandu-se, in Andaluzia, 161 cazuri, din care 82 spitalizati si un deces. Situatia pe provincii a cazurilor de imbolnavire se prezinta astfel: Sevilla - 64, Huelva - 10, Cadiz - 2, Cordoba - 2, Malaga - 4.

De asemenea, statul spaniol a alertat organismele europene si Organizatia Mondiala a Sanatatii referitor la situatia creata de propagarea acestei infectii si posibilitatea de a fi identificata si in alte tari, turistii straini care calatoresc din Regatul Spaniei putand prezenta simptomele bolii.

Ultimele date oferite de guvernul local andaluz indica o crestere la 529 a cazurilor susceptibile de posibila infectie, in cursul zilei de joi. Avand in vedere numarul mare de cetateni infectati, carora li se adauga cei suspecti a fi infectati cu aceasta bacterie, Guvernul andaluz (Junta de Andalucia) a decretat alerta alimentara, precizeaza MAE.

Citeste si:
Brexit. Situatia care poate crea probleme pentru romani
Cum ar putea fi afectati...

Autoritatile spaniole informeaza cetatenii care au simptome de febra, dureri musculare, varsaturi sau diaree, dureri de gat, confuzie si oboseala sa se adreseze de urgenta medicului de familie sau celui mai apropriat spital.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Sevilla: +34 954 233 243, +34 954 230 947, +34 954 624 053, +34 954 624 070, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al oficiului consular al Romaniei la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de http://sevilla.mae.ro/contact, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Citeste si:
Melescanu: Este esential sa mentinem legatura cu toti romanii
Melescanu: Este esential sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
MAE nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul de la votul din diaspora