Preturile petrolului au atins un maxim al ultimelor patru luni dupa ce atacurile cu drone comise asupra a doua rafinarii din Arabia Saudita au afectat 5% din productia mondiala de petrol. Totodata, Donald Trump a spus ca Statele Unite sunt ”gata de actiune” pentru un potential raspuns la atacul asupra instalatiilor petroliere saudite, declaratia presedintelui american venind dupa ce un inalt oficial din administratia Trump a afirmat ca Iranul este de vina, transmite Reuters.

Preturile petrolului au explodat luni pe primele piete financiare care s-au deschis, cele asiatice, cotatiile crescand cu pana la 19% la deschiderea sedintelor de tranzactionare. Astfel, sortimentul Brent a cunoscut cea mai mare crestere intra-day de dupa inceputul Razboiului din Golf din 1991, scrie Hotnews.ro.

Gigantul petrolier saudit a anuntat ca atacul de sambata a redus productia cu 5,7 milioane de barili pe zi. Un oficial SUA ce a cerut sa ramana anonim a spus, duminica, ca au existat 19 puncte de impact in atacul de la instalatiile saudite si ca exista dovezi ca zona de lansare a fost la vest - nord-vest de tinta, nu in sudul Yemenului.

Oficialul a adaugat ca sauditii au spus ca in atac au fost folosite rachete de croaziera, ceea ce nu se potriveste cu declaratia gruparii houthi ce a sustinut ca a desfasurat atacul cu 10 drone.

”Nu exista niciun dubiu ca Iranul este responsabil. Oricum ai lua-o, nu exista alta explicatie. N-are cum sa fie altcineva”, a spus oficialul.

Citeste si:
Imbarcare prin recunoastere faciala in SUA: 500 pasageri in 20 minute
Un aeroport din America a...

In acelasi timp, Donald Trump a condamnat atacul cu drone, spunand ca Statele Unite sunt ”gata de actiune” pentru un potential raspuns.

”Exista motive sa spunem ca stim cine este vinovatul, suntem gata de o actiune ce depinde de verificarea informatiei, dar asteptam sa aflam de la Regatul Saudit cine cred ei ca a fost la originea atacului si in ce conditii vom actiona in continuare”, a scris Trump pe Twitter.

Duminica, un inalt oficial american a declarat jurnalistilor ca informatiile despre atacul ce a afectat cea mai mare instalatie de procesare petroliera din lume indica faptul ca Iranul s-a aflat in spatele actiunii, nu grupul houthi yemenit ce a revendicat atacul.

Si secretarul de stat Mike Pompeo a spus ca nu exista dovezi ca atacul a venit din Yemen, tara unde o coalitie condusa de sauditi se lupta cu fortele houthi de patru ani intr-un conflict considerat a fi un razboi indirect dintre Arabia Saudita si marele rival siit, Iranul.

Citeste si:
Trump a aprobat eliminarea vizelor de calatorie pentru polonezi
Trump a aprobat eliminarea...

”In ciuda apelurilor la dezamorsarea situatiei, Iran a lansat acum un atac fara precedent asupra surselor de energie ale lumii”, a spus Pompeo.

Ministerul de externe iranian a declarat ca ”nu are niciun sens” sa raspunda la acuzatiile SUA. Un comandant al Garzilor Revolutionare a avertizat ca Republica Isalmica este pregatita de un razboi ”total”.

”Toate bazele americane si portavioanele aflate pe o distanta de 2.000 de kilometri in jurul Iranului sunt in raza rachetelor noastre”, a declarat comandantul Amirali Hajizadeh.

Citeste si:
Nokian a inaugurat o noua fabrica. Va produce 4 MIL. anvelope anual
Nokian a inaugurat o noua...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Arabia Saudita, liber la vize turistice: 24.000 de straini in 10 zile