Brexit: Am facut tot ce ne-a stat in putere pentru o plecare ordonata a Regatului Unit, considera Jean-Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marti ca Uniunea Europeana a facut 'tot ce i-a stat in putere' pentru a asigura o plecare ordonata a Regatului Unit, in timp ce UE ramane in asteptarea unei ratificari din partea Londrei, potrivit France Presse.

"Voi regreta intotdeauna decizia Regatului Unit de a parasi Uniunea Europeana, dar cel putin putem sa ne privim in fata si sa spunem ca am facut tot ce ne-a stat in putere pentru a ne asigura ca aceasta plecare este ordonata", a afirmat Jean-Claude Juncker in fata Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Seful executivului european a reiterat ceea ce sefii grupurilor politice afirmasera luni seara: de a ratifica acordul de retragere doar daca este asigurat sprijinul din partea parlamentului britanic.

'Mai intai Londra, apoi Bruxelles si Strasbourg!', a spus el, starnind un val de aplauze din partea deputatilor. Comisia a lucrat 'neincetat pentru negocierea si renegocierea unui acord', a asigurat Jean-Claude Juncker.

'E destul de trist ca ne-am petrecut atat de mult timp pe parcursul acestui mandat ocupandu-ne de Brexit, cand nu ma gandeam la nimic altceva decat la modul in care Uniunea ar putea face mai mult bine pentru cetatenii sai', si-a exprimat regretul el, acuzand 'timp pierdut, energie irosita'.

Citeste si:
Ioan Mircea Pascu, refuzat de Juncker pentru Politica Regionala
Ioan Mircea Pascu, refuzat de...

La randul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent pentru a face un bilant al ultimului summit european, s-a referit la o 'situatie complexa in urma evenimentelor din acest weekend in Regatul Unit si cererea britanica de prelungire a procedurii articolului 50' (procedura de retragere).

'Ma consult cu liderii Celor 27 (de state membre) asupra modului in care sa reactionam si voi decide in zilele urmatoare', a explicat el. Aceasta reactie va depinde 'de ceea ce va decide sau nu parlamentul britanic', a spus Donald Tusk, invitand 'sa fim pregatiti pentru orice scenariu'.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri