Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni, pana la 31 ianuarie 2020

Cele 27 de state care vor ramane in Uniunea Europeana au decis luni, la Bruxelles, sa accepte solicitarea Londrei de amanare a Brexitului cu trei luni, pana la 31 ianuarie 2020, a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit AFP, preluat de Agerpres.

''Cei 27 au cazut de acord sa accepte cererea Regatului Unit pentru o amanare flexibila a Brexitului pana la 31 ianuarie 2020'', a indicat Tusk pe Twitter.

El a precizat ca aceasta decizie va fi formalizata printr-o procedura scrisa.

Propunerea care a fost dezbatuta prevede o amanare a Brexitului pana la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit sa iasa din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 in caz de ratificare a acordului inainte de aceste termene.

Deputatii britanici urmeaza sa supuna la vot, luni dupa-amiaza, o motiune a premierului Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator spera ca pana la acea data sa obtina adoptarea in parlament a textelor necesare pentru punerea in aplicare a acordului de Brexit convenit in urma cu zece zile la Bruxelles.

Toate tarile UE au convenit saptamana trecuta asupra necesitatii unei a treia amanari a Brexitului pentru a evita o iesire nereglementata si s-au pus de acord sa ia o decizie asupra subiectului prin procedura scrisa, fara a fi necesara convocarea unui summit.

Londra a facut un pas suplimentar duminica in directia unui scrutin anticipat, doua partide de opozitie avansand o propunere in acest sens, conditionata de o amanare a Brexitului pana la sfarsitul lui ianuarie.

La peste trei ani de la referendumul in care britanicii au votat in proportie de 52% pentru parasirea Uniunii Europene, deputatii britanici au aprobat in principiu, pe 22 octombrie, acordul incheiat de UE cu premierul britanic Boris Johnson, dar a respins calendarul de mars fortat pe care acesta dorea sa-l impuna legislativului.

Regatul Unit trebuia initial sa paraseasca UE pe 29 martie 2019, o data-limita amanata deja in doua randuri, mai intai pana la 12 aprilie si apoi pana la 31 octombrie, ora 23:00 GMT.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri