China nu va tolera schimbarea principiului ''o tara, doua sisteme'' pentru Hong Kong, ci va ''ameliora'' sistemul juridic

China nu va tolera nimic care ar putea schimba principiul ''o tara, doua sisteme'' care guverneaza Hong Kong-ul, a anuntat vineri un important oficial chinez, informeaza Reuters si AFP.

Hong Kong-ul a fost o parte importanta a discutiilor din cadrul sedintei plenare a Partidului Comunist ce s-a incheiat joi, a spus Shen Chunyao, inalt responsabil al Biroului pentru Hong Kong si Macao din cadrul guvernului chinez, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Agerpres. Totodata, potrivit lui Shen Chunyao, China va "ameliora" procesul de desemnare a sefului executivului din Hong Kong, una dintre revendicarile manifestantilor, dupa cinci luni de revolte in teritoriul autonom.

Inaltii lideri comunisti, reuniti in spatele usilor inchise saptamana aceasta, au decis de asemenea sa "amelioreze" sistemul juridic din Hong Kong "pentru a prezerva securitatea nationala". In acest sens, Beijingul va face totul pentru "a reduce activitatile de infiltrare ale fortelor straine", a spus Shen.

Protestele din Hong Kong au inceput in data de 9 iunie dupa adoptarea unei legi care ar fi permis extradarea pe scara larga catre China continentala. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

Dupa mai multe saptamani de proteste, sefa executivului local Carrie Lam a cedat in fata uneia dintre revendicarile demonstrantilor, anuntand la 4 septembrie retragerea integrala a proiectului de lege contestat, masura aprobata miercurea trecuta (23 octombrie) si de parlament. Totusi, Lam nu a reusit sa reduca nemultumirile demonstrantilor, care solicita crearea unei comisii de ancheta independente cu privire la violentele politiei si la reforma electorala.

Citeste si:
Europa a depășit China la vânzările de vehicule electrice
Europa a depășit China la...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Sursa foto: Dave Coulson Photography / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri