Pretul gramului de marijuana variaza in general intre 5 si 20 dolari in Europa, in vreme ce droguri mult mai puternice, precum cocaina, pot ajunge sa depaseasca si 200 dolari/gram, potrivit datelor furnizate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Organizatia publica si actualizeaza constant un set de date privind pretul drogurilor ilegale. ONU centralizeaza date privind drogurile chiar si in functie nivelul de puritate al acestora. Datele sunt folosite de Organizatie si tarile membre pentru evaluarea si stabilirea politicilor anti-drog, insa acestea pot da indicatii importante si despre economia informala din diferite state.

La nivel global, cele mai mari preturi la droguri sunt cele practicate in Arabia Saudita, motivul fiind acela ca traficul cu substante ilegale este pedepsit cu moartea in aceasta tara. Astfel, in Arabia Saudita, un gram de cocaina se vinde in general cu 507 dolari. Pentru comparatie, in SUA gramul de cocaina se vinde la preturi ce variaza intre 17 si 1.200 de dolari, in functie de puritate, iar in Germania aceasta ajunge la un pret mediu de 81 dolari/gram. In Ecuador, una dintre putinele tari din America de Sud pentru care ONU ofera suficiente date, gramul de cocaina costa doar 13 dolari.

Cu preturi medii de 15 dolari pentru un gram de marijuana, 15 dolari pentru o tableta de ecstasy si 112 dolari pentru gramul de cocaina, Romania se situeaza in jumatatea superioara a clasamentului la nivelul continentului European.

In general, in tarile dezvoltate din vestul continentului, drogurile de mare risc, precum cocaina si heroina, au preturi mai reduse decat in est. De cealalta parte, drogurile usoare, precum marijuana, nu inregistreaza variatii extrem de mari de la o tara la alta, media fiind de 10-15 dolari/gram.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri