Fripturile si burgerii vegetarieni si vegani, o noua tendinta culinara in Statele Unite, au inregistrat miercuri o prima victorie in instanta in lupta pentru libertatea de a utiliza referinte la carne pe etichetele acestor tipuri de produse, informeaza AFP.

Un tribunal federal a suspendat o lege din statul Arkansas ce prevede interdictia de a folosi cuvinte precum ''carne'', ''carnati'', ''friptura'' sau ''burger'' in prezentarea acestui tip de produse fara carne, chiar daca erau urmate de precizarea ''vegetarian'', ''pe baza de plante'' sau ''vegan'', conform Agerpres.ro.

Legea, care a intrat in vigoare in iulie, prevedea amenzi de 1.000 de dolari pentru fiecare produs etichetat necorespunzator.

Compania Tofurky, care produce un inlocuitor de friptura de curcan pe baza de tofu, a depus o plangere in iulie in numele libertatii de exprimare, garantata de primul amendament din Constitutia americana.

''Atunci cand consumatorii aleg produse pe baza de plante nu o fac pentru ca sunt inselati, ci pentru ca sunt constienti de consecintele sanitare si de mediu ale consumului de produse din surse animale'', a declarat directorul Tofurky, Jaime Athos.

Citeste si:
Noua locatie Burger King, record de vanzari in regiune
Record pentru Burger King din...

Kristine Baker, judecator federal in orasul Little Rock din Arkansas, a declarat miercuri ca ''Tofurky are sanse sa castige pe fond'' si ca ''ar suferi un prejudiciu ireparabil'' daca legea ar ramane in vigoare. Prin urmare, a suspendat legea in asteptarea unei examinari in fond a dosarului.

De asemenea, au fost luate masuri legale impotriva unor legi similare adoptate in Missouri, Mississippi si Louisiana, cu sprijinul influentei organizatii Uniunea Americana pentru Libertati Civile (ACLU), a ONG-ului The Good Food Institute si a grupului Animal Legal Defense Fund.

''Suntem incantati de faptul ca tribunalul a blocat acest efort clar neconstitutional de a inabusi concurenta prin cenzura. Parlamentele care au adoptat sau au luat in considerare astfel de legi absurde ar trebui sa ia la cunostinta", a declarat un avocat al ACLU, Brian Hauss.

Desi friptura de soia nu este o noutate, companiile au dus-o la nivelul urmator, utilizand tehnologii sofisticate pentru ca preparatul sa se apropie cat mai mult de gustul, culoarea, mirosul sau textura carnii.

Citeste si:
Un nou restaurant Burger King se deschide in Romania
Un nou restaurant Burger King...

In ultima vreme, burgerii pe baza de cereale, hot dog-ul cu tofu si alte tipuri de ''carne falsa'' au castigat treptat teren in localurile fast-food si pe rafturile supermarketurilor americane.

Potrivit Good Food Institute, vanzarile alternativelor la carne in Statele Unite au crescut cu 23 de procente in 2018, in contextul preocuparilor legate de mediul inconjurator, bunastarea animalelor si sanatate.

Sursa foto: kasakphoto / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si