Senatorii americani au votat in favoarea regulilor propuse de liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, in legatura cu procesul de destituire a presedintelui Donald Trump, transmit miercuri Reuters si DPA.

Rezolutia a fost adoptata la primele ore ale zilei de miercuri (ora coastei de est a SUA), cu 53 de voturi pentru si 47 de voturi contra, care au respectat liniile celor doua partide, scrie Agerpres.

Documentul stabileste regulile generale ale procesului. Regulile propuse de McConnell amana orice eventuala depozitie a martorilor pana la o data ulterioara si ofera fiecarei parti - democratii si Casa Alba - un ragaz de trei zile pentru a-si structura strategia pentru sau impotriva destituirii presedintelui Trump.

Democratii considera propunerea drept o incercare de grabire a procesului, de a ascunde noi probe contra lui Donald Trump si de a impiedica martorii sa depuna marturie.

Totusi, sub presiunea senatoarei republicane moderate Susan Collins, Mitch McConnell a facut o schimbare de ultim moment a regulilor, extinzand de la doua la trei zile durata alocata pledoariilor de deschidere.

Citeste si:
Barbat arestat in apropiere de Casa Alba: Sunt aici sa il asasinez...
Barbat arestat in apropiere...

Intr-o serie de voturi care s-au prelungit mult in noapte, senatorii democrati au incercat sa convinga cel putin patru republicani sa li se alature pentru semnarea citatiei pe numele sefului personalului de la Casa Alba, Mick Mulvaney, pentru a depune marturie in fata Senatului.

Insa republicanii s-au raliat in jurul lui McConnell si au respins propunerile democratilor, cei 53 de senatori republicani votand contra si cei 47 de senatori democrati pentru.

Democratii doresc sa ii poata chestiona pe demnitari importanti de la Casa Alba si sa obtina documente la care accesul unor membri ai Camerei Reprezentantilor a fost blocat de administratia Trump in timp ce deputatii americani anchetau afacerile lui Trump legate de Ucraina.

Liderul de la Casa Alba este acuzat de abuz de putere si obstructionarea activitatii Congresului.

Citeste si:
Trump acuza coruptia lui Biden si indica din nou Romania
Trump acuza coruptia lui...

Procesul de impeachment impotriva presedintelui republican a fost initiat de majoritatea democrata a Camerei Reprezentantilor, in urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigatie in care era vizat si Hunter Biden, fiul fostului vicepresedinte democrat Joe Biden, ancheta sistata de justitia ucraineana dupa ce acesta din urma a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

In opinia democratilor, Donald Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru ca ar fi conditionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina si o primire a presedintelui Zelenski la Casa Alba de reluarea investigarii fiului lui Joe Biden, iar acuzatia de ''obstructionare a Congresului'' ar rezulta din incercarile liderului de la Casa Alba de a impiedica investigarea acestui scandal prin instructiuni date unor actuali si fosti membri ai administratiei americane de a nu coopera in ancheta.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Angajarea raspunderii pe legea bugetului de stat, constitutionala
Setari Cookie-uri