Majoritatea deceselor înregistrate în rândul americanilor „ar fi putut fi atenuate” după primele 100.000, de decese, spune Deborah Birx, specialistul din sănătate care s-a ocupat de coordonarea situației epidemiologice în contextul epidemiei de COVID-19, în mandatului Donald Trump, la Casa Albă. Mai mult, fostul înalt oficial spune că aceste decese ar fi putut fi evitate dacă Donald Trump ar fi acționat mai repede.

Povești din interior despre cum a gestionat Donald Trump pandemia

Dr. Deborah Birx a fost coordonatorul epidemiei de coronavirus de la Casa Albă în Administrația Trump și se numără printre cei șase experți medicali principali implicați în eforturile guvernului de atunci de a combate focarele de COVID-19 și care au evaluat erorile, pașii greșiti, dar și momentele de succes.

Birx, care săptămâna trecută a preluat o nouă poziție controversată din sectorul privat, în calitate de consilier medical în cadrul unei companii din California, cu activități în purificarea aerului. Aceasta a ținut să sublinieze eșecul administrației Trump de a învăța din primul val al infecțiilor care nimicit țara la începutul primăverii lui 2020.

Foto: Shutterstock

Acum așa văd lucruri, deși inițial aveam o scuză să nu le văd așa (...) Au fost aproximativ 100.000 de decese care au venit din acea creștere inițială. Ulterior, în mintea mea, mi-am dat seama că toate acestea ar fi putut fi evitate.

Dr. Deborah Birx, coordonatorul epidemiei de COVID-19 de la Casa Albă în Administrația Trump

Trump a fost criticat pentru că a minimizat gravitatea virusului, a făcut numeroase afirmații false, inclusiv că efectele sale nu au fost mai rele decât gripa, a prezis că Covid-19 „va dispărea” și s-a referit la acesta în termeni rasisti. El a făcut presiuni pentru ca orașele și statele să se redeschidă în vara trecută, în timp ce un al doilea val a făcut ca numărul morților să crească.

De asemenea, el a ridiculizat purtarea măștilor și a susținut afirmații bizare, cum ar fi sugerarea injectării dezinfectantului în corp, ar putea fi un tratament legitim al coronavirusului, pe care experții l-au considerat la acel moment drept periculos, scrie The Guardian.

Un studiu efectuat anul trecut de Universitatea Columbia a constatat că 84% dintre decese ar fi putut fi prevenite cu o oprire mai timpurie, a raportat CNN.

Birx, care l-a lăudat adesea pe Trump, a susținut în ianuarie că a fost „cenzurată” de Casa Albă și că a luat în considerare renunțarea. Cu toate acestea, ea a decis să scoată la lumină toate greșelile realizate în mandatului lui Donald Trump, o decizie care a fost criticată de alți experți care se ocupă cu gestionarea pandemiei.

Dr. Deborah Birx dezvăluie într-un documentar al CNN lansat duminică că a primit un apel telefonic „foarte incomod” și „foarte dificil” de la Donald Trump după ce a vorbit public despre răspândirea COVID-19, în timp ce lucra în administrația fostului președinte al SUA.

Dr. Deborah Birx, este medic și diplomat american care a fost coordonator al epidemiei de COVID-19 din SUA, de la Casa Albă, în mandatul președintelui Donald Trump, în perioada 2020-2021. Totodată, ea fost și coordonator al campaniei umanitare de oprire a epidemiei de SIDA, tot la Casa Albă, în 2014 și în 2020.

În total, în SUA, 30.962.803 de americani s-au îmbolnăvit până acum de COVID-19, cu peste 562.526 de decese, potrivit worldometres.info, SUA fiind prima țară din lume din punct de vedere al numărului de cazuri de coronavirus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri