Regatul Unit trebuie sa reduca salariul minim pentru imigranti la 25.600 de lire anual pentru a sprijini ocuparea locurilor de munca dupa Brexit, arata un raport al Comitetului de Consultanta pentru Migratie (MAC), organizatie independenta care acorda consultanta guvernului de la Londra.

Odata cu retragerea din Uniunea Europeana, Regatul Unit nu va mai acorda prioritate imigrantilor proveniti din UE, reaminteste Reuters.

Agentia il citeaza pe presedintele MAC, Alan Manning, care avertizeaza ca recomandarile formulate vor reduce probabil cresterea populatiei si a economiei Regatului Unit fata de perioada in care a fost in vigoare libera circulatie, prin introducerea unor praguri salariale si de calificare. Modificarile propuse vor ingreuna angajarea cetatenilor europeni, dar ii vor ajuta pe imigrantii din afara UE prin reducerea veniturilor pe care sunt obligati sa le obtina, scrie Agerpres.

Conform MAC, salariul minim pentru imigrantii calificati trebuie sa scada cu 4.400 de lire anual, de la nivelul actual de 30.000 de lire.

Noua politica de imigratie a premierului Boris Johnson ar urma sa fie aplicata de la inceputul anului viitor.

Citeste si:
Muncitorii est-europeni din Marea Britanie vor fi inlocuiti cu roboti
Britanicii se gandesc sa-i...

Comitetului de Consultanta pentru Migratie i s-a cerut si sa stabileasca un sistem de imigratie pe baza de punctaj, inspirat de cel din Australia, care va intra in vigoare imediat ce inceteaza libera circulatie a cetatenilor europeni in Regatul Unit. MAC apreciaza ca un astfel de sistem va trebui insotit de o procedura pentru lucratorii calificati care nu au primit nicio oferta de munca.

Salariul minim va trebui sa fie diferit pentru anumite profesiuni mai bine remunerate, in timp ce angajatilor din invatamant si sanatate ar trebui sa li se aplice un prag salarial mai coborat, arata raportul.

Potrivit lui Manning, modificarile ar urma sa duca la o crestere foarte mica a PIB pe locuitor si a productivitatii si la o usoara ameliorare a finantelor publice.

Se asteapta o usoara scadere a cererii de servicii publice de sanatate, invatamant si pentru locuinte, insa vor creste presiunile asupra sistemului de asistenta sociala.

Citeste si:
Brexit: Paşapoartele de culoare albastră revin în Marea Britanie
După Brexit, paşapoartele de...

Pentru imigrantii inalt calificati, cum ar fi muzicienii sau oamenii de stiinta, raportul propune un sistem mai deschis, apreciind ca limitarea actuala a numarului de vize este prea restrictiva.

MAC recomanda guvernului sa ia cat mai curand deciziile referitoare la migratie, pentru a permite firmelor sa se pregateasca pentru implementarea din ianuarie anul viitor.

Sursa foto: shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lumea in schimbare: Cum a reusit Macron sa devina cel mai tanar presedinte din istoria Frantei
Setari Cookie-uri