Cu câteva luni înaintea alegerilor legislative, guvernul conservator britanic a anunţat luni că va "strânge şurubul" în problema imigraţiei legale, prin creşterea salariului minim cerut pentru a lucra în Regatul Unit şi anularea facilităţii oferite lucrătorilor migranţi din sectorul sanitar de a-şi aduce familia, relatează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

Guvernul condus de Rishi Sunak, devansat semnificativ în sondaje de opoziţia laburistă, se străduieşte să afişeze fermitate în eforturile de a reduce imigraţia, atât pe cea legală, cât şi pe cea ilegală, toate acestea pe fondul promisiunii de a "relua controlul" asupra frontierelor via Brexit.

Ministrul de interne, James Cleverly, a promis astfel luni în parlament "cea mai importantă reducere" de până acum a imigraţiei nete: "în anii viitori vor putea veni în Regatul Unit cu 300.000 de persoane mai puţin faţă de anul trecut", a anunţat şeful Home Office.

Acesta a anunţat totodată o creştere a salariului minim necesar pentru obţinerea unei vize de lucru la 38.700 de lire sterline (45.160 euro) - ceea ce este comparabil cu salariul median cu normă întreagă - de la 26.200 de lire în prezent, deci o majorare de 47%.

De asemenea, deşi nu sunt vizaţi de acest prag, salariaţii din sectorul sănătăţii nu-şi vor mai putea aduce familiile în Marea Britanie, ceea ce stârneşte îngrijorare în rândul organizaţiilor din sector.

NHS providers, organismul care reprezintă furnizorii de servicii medicale din Anglia, a atenţionat că aceste schimbări riscă să descurajeze venirea în Marea Britanie a salariaţilor din sectorul acestor servicii, care, a subliniat la rândul său asociaţia Care England, a fost "salvat" tocmai de imigraţie.

Urmează de asemenea să fie modificată lista meseriilor care duc lipsă de mână de lucru şi să fie creat un dispozitiv pentru a asigura că migranţii care îşi aduc familiile le vor putea întreţine, a mai spus ministrul de interne.

Aceste măsuri, ce ar trebui să intre în vigoare primăvara viitoare, se adaugă celor vizându-i pe studenţi, care din ianuarie nu-şi vor mai putea aduce rudele în Regatul Unit, şi celei de creştere cu 66% a contribuţiei pe care o vor avea de achitat străinii pentru a avea acces la sistemul public de sănătate, NHS.

Această din urmă sumă ar urma să fie majorată la 1035 de lire (1200 euro), de la 624 lire în prezent, adică în medie 1,3 miliarde de lire în plus pentru serviciile de sănătate din ţară, a explicat James Cleverly.

În Camera Comunelor, deputata laburistă Yvette Cooper a calificat anunţurile ministrului drept "o recunoaştere a anilor de eşec total din partea acestui guvern conservator".

Potrivit statisticilor oficiale publicate la sfârşitul lui noiembrie, imigraţia netă - diferenţa dintre sosirile de cetăţeni străini şi plecări - s-a ridicat anul trecut la 745.000 de persoane, cu mult peste estimarea iniţială de 606.000.

Pe lângă imigraţia legală record din 2022, şi sosirile ilegale de migranţi via Canalul Mânecii în ambarcaţiuni precare au luat avânt anul trecut, fiind înregistrate 45.000, la care s-au mai adăugat aproape 30.000 de la începutul anului în curs.

Guvernul britanic a înăsprit legislaţia privind dreptul de azil şi a întărit cooperarea cu alte ţări pentru a combate acest fenomen.

Executivul ar urma astfel să anunţe un nou tratat pentru a-i putea expulza către Rwanda pe migranţii sosiţi ilegal pe teritoriul britanic, după ce proiectul său de a-i expulza în Rwanda pe solicitanţii de azil a fost blocat recent de Curtea Supremă britanică.

Ulterior, Londra a făcut demersuri pentru renegocierea acordului cu Rwanda astfel ca acesta să includă un tratat prin care aceasta din urmă se obligă să nu-i expulzeze pe solicitanţii de azil trimişi pe teritoriul ei de Marea Britanie, care era unul din principalele motive de preocupare ale Curţii Supreme.

James Cleverly era aşteptat în acest scop marţi dimineaţa în capitala rwandeză Kigali pentru a semna respectivul tratat.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri