Cu 106 persoane decedate si 4.515 cazuri de infectie, noul tip de coronavirus aparut in China (2019-nCoV) starneste curiozitate si uneori panica nejustificata in randul persoanelor din intreaga lume. Intr-un raport adresat clientilor, analistii companiei de cercetare GlobalData au trasat cele cele cinci evenimente cheie care ar arata cu adevarat ca efectele virusului devin o amenintare la nivel global.

Noul virus din China a determinat scaderi modeste pe burse, specialistii financiari declarand ca nu exista inca motive de panica. De cealalta parte, virusul a declansat si o serie de reactii iesite din comun determinate de lipsa de informare a persoanelor in tari precum India, Australia sau SUA, unde tot mai multi utilizatori au ajuns sa asocieze virusul cu populara marca de bere Corona.

Evenimentele cheie care ar arata ca ne indreaptam catre o adevarata criza coronavirus

Organizatia Mondiala a Sanatatii declara stare globala de urgenta sanitara

Pana in prezent acest lucru nu s-a intamplat, raspunsul rapid al autoritatilor din China oferind sperante ca raspandirea virusului poate fi controlata.

Felul in care virusul se transmite de la o persoana la alta in afara Chinei

“Nivelul de virulenta al noului tip de coronavirus este necunoscut in prezent, insa o crestere rapida a numarului de cazuri in afara Chinei ar reprezenta un motiv de ingrijorare”, spun analistii GlobalData.

Chiar daca s-au inregistrat cazuri si in alte tari, virusul nu este considerat in momentul de fata o amenintare majora in afara Chinei. Tarile in care exista cazuri confirmate: Australia, Cambodgia, Canada, China, Franta, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Thailanda, SUA, Vietnam.

Carantina este extinsa masiv in China

O extindere puternica a carantinei din China ar reprezenta un indicator evident ca guvernul de la Beijing se pregateste de o epidemie masiva. In momentul de fata, restrictiile de calatorie sunt impuse in orasul Wuhan si alte localitati din apropiere. Wuhan are 11 milioane de locuitori, pentru comparatie, populatia New York ajunge la 8,6 milioane.

Anumite restrictii au fost impuse si in provincia Jilin, acolo unde autoritatile controleaza temperatura persoanelor care intra in regiune.

Rapiditatea cresterii numarului de cazuri confirmate

In prezent, viteza cu care numarul de cazuri confirmate creste este ingrijoratoare, o accelerare semnificativa fata de nivelul actual putand sa reprezinta un real semnal de alarma.

“Fata de precedenta epidemie din China (cu virusul SARS), numarul de cazuri confirmate cu noul coronavirus este mai mare. Totusi, acest lucru ar putea sa se datoreze si instrumentelor de diagnosticare mai avansate din prezent, comparativ celor existenta in 2003, in timpul SARS”, spun reprezentantii GlobalData.

Dezvoltarea vaccinurilor si medicamentelor

O intarziere a dezvoltarii vaccinurilor si medicamentelor care sa vindece si sa previna virusul ar putea sa fie un alt semnal major de alarma. Totusi, in prezent exista semnale incurajatoare in acest sens.

“Secventa completa a genomului noului coronavirus a fost deja stabilita si publicata, astfel ca este de asteptat sa vedem o dezvoltare rapida a vaccinurilor si medicamentelor necesare. Anumite companii se asteapta sa lanseze in doar cateva luni testarea medicamentelor pe oameni. Totusi, cel mai probabil primele medicamente vor fi lansate oficial nu mai devreme de anul viitor”, au concluzionat analistii GlobalData.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri