Epidemia declansata de noul tip de coronavirus aparut in China, 2019-nCoV, a provocat o serie de turbulente pe pietele financiare, insa evolutia si efectele din prezent ale virusului sunt inca departe de a ingenunchea investitorii. La Bucuresti, analistii financiari vad recentele scaderi mai degraba ca un pretext pentru o serie de scaderi dupa trendul pozitiv din ultima perioada.

“Virusul din China nu poate avea efecte majore asupra pietelor decat daca afecteaza si economia reala. Daca, de exemplu, economia globala scade cu 10% din cauza noului tip de coronavirus, atunci vom avea motive serioase de ingrijorare. Este insa prea devreme sa ne gandim la o pandemie globala”, a declarat Ovidiu Dumitrascu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o scadere modesta, de 1,2% saptamana aceasta. In Germania, indicele bursier DAX a pierdut 1,8%, in Marea Britanie FTSE 100 a scazut cu 1,3%, iar in SUA indicele S&P 500 a coborat cu 1,6% in ultimele doua zile. In China, tranzactionarea pe bursa din Shanghai a fost oprita cu ocazia festivitatilor ce au loc pentru sarbatorirea Noului An chinezesc.

“Daca privim lucrurile ‘la rece’, din punct de vedere fundamental, singura ingrijorare cu privire la raspandirea virusului ar fi daca acesta ar ameninta civilizatia umana. Intre timp, daca ai stomac tare, bursa e tot bursa si continua sa aiba cea mai mare crestere in prezent. Turbulentele care le vedem acum in piete pot fi la fel de bine un pretext de scadere pentru o piata care in ultimele doua saptamani se supraincalzise. Peste alte doua saptamani, daca vedem noi maxime, ne vom da seama ca acesta era un moment bun de cumparare”, mentioneaza Ovidiu Dumitrescu.

In sectorul marfurilor, cuprul si petrolul, ambele expuse cererii chineze, au suferit cel mai mult in ultimele zile. Scaderea saptamanala a cuprului catre nivelul de sustinere de 2.685 dolari/livra a fost cea mai mare din 2018 incoace, in timp ce barilul de titei Brent a pierdut 8,7% din 20 ianuarie si pana in prezent, in momentul de fata tranzactionandu-se la 59,3 dolari/baril. In schimb, aurul a reprezentat refugiul investitorilor in aceasta perioada, pretul metalului pretios urcand in ianuarie cu 3,7%, pana la 1.574 dolari/uncie.

“Cea mai inteligenta miscare in conditiile actuale este sa ai un portofoliu bine diversificat pe clase de active, cu expunere inclusiv pe aur”, a mai adaugat reprezentantul Tradeville.

Expertii se asteapta la continuarea epidemiei cel putin cateva luni

Epidemia va cauza cel putin cateva zeci de mii de imbolnaviri si va dura mai multe luni in cel mai bun caz, au estimat anumiti experti in epidemiologie, bazandu-se pe primele date disponibile.

"Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea sa continue primavara, vara, si apoi sa inceteze", a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, pentru France Presse.

"Nu se va opri saptamana viitoare sau luna viitoare", a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americana Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetatori care publica analize in timp real despre aceasta epidemie. "Nu va hazardati daca spuneti ca ea va mai dura ceva vreme", a adaugat el.

Detectivii epidemiilor nu detin un glob de cristal si insista asupra faptului ca detin doar informatii partiale despre noul virus, aparut in decembrie. Ei folosesc modele matematice pentru a estima numarul de cazuri reale si compara epidemia cu cele din trecut, insa multe ipoteze raman incerte.

Pana weekendul trecut, se credea ca persoanele infectate nu erau contagioase inainte de aparitia simptomelor (febra si dificultati respiratorii, pneumonie), dar autoritatile chineze au anuntat acest lucru duminica, un aspect pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu l-a confirmat deocamdata.

Americanii spuneau, luni, ca au nu vazut dovezi in acest sens. Daca persoanele fara febra pot sa contamineze alte persoane, atunci acest detaliu schimba complet dinamica epidemiei.

Perioada de incubatie incepe doar sa fie estimata - aproximativ doua saptamani sau chiar mai putin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsa intre doua si zece zile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri