Se vor construi noi inchisori pentru a evita supraaglomerarea. In Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat vineri un program ambitios de constructie a unor penitenciare, pentru a pune capat valului de procese costisitoare intentate de detinutii care se plang de supraaglomerare si conditii inumane, transmite Reuters.

Orban i-a acuzat pe avocati ca au exploatat conditiile respective intentand 12.000 de procese impotriva statului ungar pe motiv de incalcare a standardelor Uniunii Europene privind inchisorile. Actiunile judiciare respective s-au soldat cu acordarea unor despagubiri totale de 10 miliarde de forinti (circa 33 de milioane de euro).

"N-am vazut in viata mea asa afaceri cu inchisorile. E uluitor", a declarat premierul postului public de radio MR1.

Orban a fost criticat de multe ori de UE si de aparatorii drepturilor omului pentru presupusa erodare a statului de drept dupa ce a ajuns la putere in 2010. Saptamana trecuta, juristi de marca si-au exprimat dezacordul fata de sugestia premierului ca guvernul ar putea sa nu execute sentintele judecatoresti privind despagubirea detinutilor. Ulterior, executivul de la Budapesta a indicat ca va plati sumele respective.

Ungaria nu a achitat unei comunitati de romi o despagubire in valoare de 100 de milioane de forinti pentru segregare ilegala intr-o scoala din estul tarii. Vineri, Orban a sustinut ca decizia scolii respective de a-i separa pe elevii romi de ceilalti a constituit o incercare de a opri retragerea copiilor din scoala din cauza comportamentului necorespunzator, adesea violent al comunitatii locale de romi. "Cei din Gyongyospata care nu sunt romi au inceput sa simta ca trebuie sa dea inapoi si sa-si ceara scuze, desi ei sunt majoritari. Simt ca se afla intr-un mediu ostil in propria lor tara", a aratat premierul.

Retorica populista a lui Orban privind minoritatile etnice, statul de drept si libertatile civile a fost, potrivit Reuters, unul din motivele pentru care Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri sa mentina suspendarea din randurile sale a formatiunii ungare de guvernamant Fidesz.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri