Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat sambata ca Rusia "va continua sa incerce sa destabilizeze" democratiile occidentale amestecandu-se in alegeri si manipuland retelele de socializare, informeaza France Presse, potrivit Agerpres.

"Cred ca Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze, fie prin actori privati, fie direct prin servicii, fie prin 'proxies' (intermediari - n.r.)", a spus el la Conferinta de Securitate de la Munchen.

"Ea va continua sa fie un actor extrem de agresiv pe acest subiect in lunile urmatoare si in anii urmatori in toate alegerile. Ea va incerca sa aiba strategii de acest fel sau va avea actori" care vor actiona in contul sau, a adaugat el.

Emmanuel Macron a mentionat in trecere si ca aceste manipulari nu sunt doar apanajul Rusiei. "Actori conservatori ai ultra-dreptei americane s-au amestecat in alegeri din Europa", a punctat el, facand referire la sustinatori ai presedintelui Donald Trump.

"In fata acestor atacuri, avem putini anticorpi", a recunoscut el. Este nevoie, in opinia sa, "de consolidarea apararii tehnologice si a cooperarii intre serviciile" occidentale pentru a-i identifica pe responsabilii de aceste atacuri care raman deseori anonime.

"Actori privati folosesc tehnologii de 'deep fake', manipuleaza, patrund, difuzeaza informatii cu foarte mare viteza de orice natura, fara trasabilitate, in sisteme democratice hipermediatizate unde totul se stie imediat, cu un efect de emotie si de intimidare", a mai declarat el.

In legatura cu acest subiect, dar si cu altele, Europa trebuie sa aiba un dialog cu Rusia, care sa duca la "strategii de dezescaladare" si la o "transparenta comuna", a pledat Macron, a carui politica de apropiere de Moscova starneste multe ingrijorari in Europa, in special in Est.

"Nu sunt prorus, nu sunt antirus, sunt proeuropean!", a spus el.

In ceea ce priveste oferta de dialog cu Moscova, "ceea ce eu am propus nu a fost sa spunem: 'dintr-odata lucrurile se vor schimba, veti vedea, haideti sa ne imbratisam'", a explicat seful statului francez.

"Suntem exigenti, nu cedam nimic din principiile noastre, dar am relansat dialogul, care va lua timp. Sm relansat un dialog strategic pentru ca astazi situatia in care ne aflam este cea mai rea", a adaugat el.

In privinta conflictului ucrainean, sanctiunile europene impotriva Rusiei, suspectata ca ii sustine pe separatistii din estul tarii, "nu au schimbat absolut nimic", a precizat el, adaugand ca el "nu va propune totusi ridicarea lor".

"Sanctiunile noastre si contrasanctiunile (rusesti) ne costa cel putin la fel de mult pe noi europenii pe cat ii costa pe rusi, pentru un rezultat care nu este pozitiv", a mai declarat el.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri