Serviciul de informaţii externe (SVR) al Rusiei susţine că agenţiile de informaţii americane desfăşoară în Europa de Est o campanie îndreptată împotriva bunelor relaţii de vecinătate cu Rusia, iar Bulgaria a devenit epicentrul acesteia, informează vineri agenţia de presă rusă (oficială) TASS.

'Potrivit informaţiilor de care dispunem, serviciile secrete americane desfăşoară o campanie pe scară largă pentru a compromite în ţări din Europa de Est personalităţi politice şi publice care pledează pentru dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate cu Rusia', a declarat agenţiei de presă citate şeful biroului de presă al SVR, Serghei Ivanov, adăugând că, în acest scop, 'au fost mobilizate reţele de agenţi şi organizaţii neguvernamentale', care sunt finanţate de departamente oficiale din SUA, scrie Agerpres.

'Epicentrul unei astfel de campanii în Balcani a devenit Bulgaria, unde sunt organizate cu regularitate scandaluri de spionaj, ce sunt urmate de expulzări nejustificate de diplomaţi ruşi', a subliniat el, dând ca exemplu cazul omului de afaceri bulgar Vasil Bojkov.

Recent, a explicat Serghei Ivanov, şeful SVR, Serghei Narâşkin, a efectuat o vizită în Emiratele Arabe Unite (EAU), în timpul căreia s-a întâlnit cu şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Imediat, 'unele surse' au răspândit informaţia falsă că Narâşkin ar fi abordat cu şeicul soarta omului de afaceri bulgar Vasil Bojkov, care ar fi fost reţinut în EAU la solicitarea autorităţilor bulgare pentru o serie de delicte financiare. SVR a infirmat această informaţie, calificând-o drept 'fake news'.

Potrivit lui Ivanov, în urma investigaţiilor efectuate de SVR s-a stabilit că sursa 'primară' a acestei 'dezinformări' ar fi un reprezentant al serviciilor secrete bulgare într-o ţară din regiune, un individ 'controlat şi încurajat de americani, care îi direcţionează activitatea împotriva intereselor ruseşti'.

El a mai spus că 'falsificarea informaţiilor despre conţinutul discuţiilor dintre şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi directorul SVR a avut, de asemenea, scopul de a complica relaţiile interstatale dintre Rusia şi EAU şi de a submina cooperarea serviciilor speciale dintre cele două ţări'.

Conform SVR, discuţiile pe care le-a avut Serghei Narâşkin, care a efectuat o vizită în EAU în 11-12 februarie, au vizat exclusiv probleme internaţionale în domeniul securităţii şi cooperării bilaterale.

Acuzaţiile SVR vin în contextul în care parchetul de la Sofia a făcut public vineri numele a trei ruşi care ar fi fost implicaţi în otrăvirea omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev în aprilie 2015.

'Procuratura municipală din Sofia i-a inculpat în absenţă pe trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse: Serghei Viktorovici Pavlov, Serghei Viaceslavovici Fedotov şi Gheorghi Gorşkov', menţionând într-un comunicat că aceştia au călătorit cu paşapoarte internaţionale false, conform publicaţiei Vzgliad. Potrivit presei bulgare, toţi trei sunt presupuşi agenţi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse).

În timpul îngrijirilor care i-au fost acordate, în organismul lui Ghebrev a fost identificat agentul neurotoxic 'Noviciok', substanţă cu care agenţii GRU i-ar fi otrăvit în 2018 pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia Iulia în Marea Britanie.

La sfârşitul lunii ianuarie, Bulgaria a expulzat doi diplomaţi ruşi pentru activităţi de spionaj, aceştia fiind acuzaţi de colectare de informaţii catalogate drept 'secret de apărare'.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri