Țările balcanice nu au fost la fel de puternic lovite precum cele din Europa occidentală de pandemia COVID-19, însă efectele asupra economiilor ar putea să fie mai grave decât în vestul continentului. Din seria celor mai importante măsuri adoptate în regiune: vecinii sârbi au început să producă local propriile ventilatoare necesare spitalelor, albanezii difuzează cursuri TV pentru școlarii din clasele primare, guvernul bulgar plătește 60% din salariile angajaților ce riscă să fie concediați, iar statul croat cumpără surplusul de marfă al companiilor industriale și din agricultură.

Cat de gravă este situația în Balcani?

Cifrele nu arată tocmai rău în regiune, mai ales daca ar fi comparate celor din țările vestice, unde valul de infecții este uriaș.

Astfel, România are cel mai mare număr total de cazuri, dar raportat la numărul populației stăm mai bine decât Serbia (vezi tabelul atașat). În schimb, media deceselor din România este semnificativ mai mare decât cea înregistrată de vecinii sârbi și bulgari.

Țara Cazuri/1 mil. locuitori Decese /1 mil. locuitori Teste / 1 mil. locuitori Cazuri (total) Decese (total) Teste (total)
România 525 29 5.891 10.096 552 113.336
Serbia 833 16 5.874 7.276 139 51.324
Bulgaria 169 7 3.886 1.171 52 27.000
Croația 489 12 7.360 2.009 51 30.213
Germania 1.828 67 24.738 153.129 5.575 2.072.669

Sursă date: worldometers.info

Comparativ cu Germania, țara vestică unde se consideră că pandemia a fost totuși ținută în frâu, statele balcanice stau mai bine la aproape toate capitolele. Totuși, puterea financiară și organizațională a nemților se vede în special la numărul de teste efectuate: peste 2 milioane, adică de 20 de ori mai multe decât în România.

De notat însă că numărul mai mare de cazuri raportate în Germania poate să se datoreze și numărului mult mai ridicat de teste realizate comparativ cu țările balcanice.

Citiți și Coronavirus| 321 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore

Potrivit unei statistici a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), România și Bulgaria stau cel mai bine în regiune la numărul de paturi disponibile în spitale pentru pacienți, cu peste 6 paturi la mia de locuitori, în comparație cu doar 3 paturi la mia de locuitori în țări precum Bosnia sau Albania (vezi graficul de mai jos).

Sursă: OECD

Ajutoare de stat

BULGARIA

Prioritatea guvernului bulgar este aceea de a crește finanțarea sectorului medical, pentru a putea face față crizei sanitare. Cele mai importante măsuri pentru susținerea sectorului privat sunt subvențiile de salarii pentru angajații ale căror locuri de muncă sunt amenințate, dar și programe pentru asigurarea lichidității firmelor. Guvernul bulgar plătește 60% din salariile angajaților ce riscă să fie concediați. De asemenea, plata impozitului pe profit/venituri a fost amânată cu 3 luni.

SERBIA

La 1 aprilie, Guvernul de la Belgrad a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 5,1 mld. euro (11% din PIB) pentru susținerea economiei. În plus, au fost anunțate investiții suplimentare de 200 mil. euro în infrastructură.

CROAȚIA

Guvernul a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 1,3 mld. euro pentru susținerea economiei. Una dintre măsuri este aceea de a cumpăra orice surplus de marfă al companiilor industriale și din agricultură care sunt amenințate de criză. De asemenea, firmele ale căror afaceri au scăzut cu peste 50% și care au o cifră de afaceri mai mică de 1 mil. euro (93% din firmele croate) sunt scutite de plata contribuțiilor sociale pentru angajați, precum și de plata impozitului pe profit.

MACEDONIA

Macedonia a deschis un așa-zis ”Fond COVID-19” pentru a strânge donații din partea societății civile. De asemenea, Guvernul a anunțat un pachet de stimuli fiscali cu scopul de a rezolva problema de lichiditate a firmelor și pentru protejarea locurilor de muncă din sectorul transporturilor, hotelier și al restaurantelor.

Măsuri sociale

KOSOVO

  • Guvernul acordă lunar 130 euro fiecărei persoane care și-a pierdut locul de muncă din cauza crizei COVID-19 (doar în lunile aprilie – iunie).
  • Angajații din farmacii și brutării primesc un bonus lunar de 100 de euro.
  • 30 de euro bonus pentru persoanele care primeau ajutoare sociale mai mici de 100 euro/lună.

SERBIA

  • Fiecare adult (18+ ani) primește un ajutor de stat în valoare de 100 de euro.
  • Asistență financiară pentru toți pensionarii (efort bugetar de 60 mil. euro).

CROAȚIA

  • Guvernul plătește salariile angajaților care nu pot lucra din cauza pandemiei (în limita a 524 euro/angajat).

BULGARIA

  • Persoanele fizice autorizate primesc împrumuturi fără dobândă (750 euro/lună cu 5 ani perioadă de grație).

MACEDONIA

  • Guvernul plătește o alocație lunară reprezentând 50% din salariul mediu net pe economie din ultimele 24 de luni persoanelor care și-au pierdut locul de muncă din cauza pandemiei.

Măsuri pentru susținerea sistemului medical

BULGARIA

  • Medicii și asistentele primesc un bonus lunar de 500 euro.
  • A fost lansată aplicația mobilă ”Virusafe” în vederea colectării și centralizării date publice despre sănătatea populației.

Citiți și Suplimentul de risc pentru cadrele medicale a fost APROBAT

SERBIA

  • Creșterea salariilor cu 10% în sectorul medical și creșterea cu 100 mil. euro a cheltuielilor în domeniul sănătății.
  • Începerea producției de ventilatoare necesare pacienților infectați cu noul coronavirus.

CROAȚIA

  • Intervenții ale statului pentru înlesnirea importurilor de bunuri medicale esențiale.

ALBANIA

  • Interzicerea exporturilor de medicamente și echipamente medicale.
  • Suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 25 mil. dolari.

KOSOVO

  • Medicii, polițiștii și pompierii primesc un bonus salarial de 300 euro.
  • Suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 6 mil. euro.

MACEDONIA

  • Guvernul a rechiziționat toate măștile pe care companiile private le aveau la dispoziție pentru a le redistribui către personalul medical.
  • Interzicerea exporturilor de medicamente și echipamente necesarea luptei împotriva pandemiei coronavirus.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri