COVID-19 | Poliția din Viena a înăbușit o manifestație apărută pe fondul restricțiilor de circulație

Circa 200 de persoane au participat vineri la o manifestaţie neautorizată în centrul Vienei împotriva restricţiilor impuse de guvernul austriac pentru a limita extinderea epidemiei de COVID-19, protestatarii susţinând că aceste restricţii încalcă drepturile fundamentale, deşi măsurile restrictive sunt în curs de relaxare după ce Austria a reuşit să stăvilească această epidemie.

Protestul s-a desfăşurat în faţa Monumentului împotriva fascismului, în spatele celebrei Opere din Viena. Manifestaţia nu a fost autorizată de poliţie, care a transmis că adunarea de persoane probabil nu ar fi permis menţinerea unei distanţe fizice de un metru pentru a evita răspândirea coronavirusului, scrie Agerpres.

Manifestanţii veniţi în urma unui apel lansat pe platforma civică denumită ''Iniţiativa pentru o informare bazată pe dovezi despre coronavirus'' s-au strâns acolo în jurul orei locale 15:00 şi au început să strige lozinci împotriva guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, precum ''Kurz, pleacă!'', ''Respectaţi drepturile fundamentale'' sau ''Noi suntem poporul''. Printre participanţii la protest s-a numărat şi Martin Sellner, liderul mişcării de extremă-dreapta ''Identitarii''.

Dar după o oră poliţia a împrăştiat protestul şi a anunţat că va cerceta dacă cei responsabili cu convocarea acestuia pot fi acuzaţi pentru delictul de ''propagare a bolilor contagioase''.

În opinia iniţiatorilor manifestaţiei, unele măsuri antiepidemice impuse de guvern, precum purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport, sunt excesive.

Citeste si:
Restricții de tranzit în Austria: în ce condiții scapă românii de...
Restricții de tranzit în...

Coronavirus în Austria

Austria este una dintre ţările europene care au reuşit cel mai bine să pună sub control epidemia cu noul coronavirus. Ea are confirmate până în prezent 15.071 de cazuri de COVID-19, dintre care 530 de decese, dar de aproape o săptămână numărul noilor cazuri confirmate este mai mic de o sută pe zi, vineri fiind înregistrate numai 69.

Această evoluţie favorabilă i-a permis guvernului austriac să relaxeze măsurile de izolare. Săptămâna aceasta au fost redeschise magazinele mici (care au mai puţin de 400 de metri pătraţi) şi centrele de grădinărit, celelalte magazine şi centrele de înfrumuseţare urmând să-şi reia activitatea pe 1 mai, iar de la jumătatea lunii mai vor fi redeschise şi spaţiile culturale, inclusiv bibliotecile, librăriile, unele muzee, barurile şi restaurantele şi se vor relua serviciile religioase.

Rămâne însă obligatorie purtarea măştii în mijloacele de transport şi în supermarketuri, numărul persoanelor care au acces în acestea din urmă va continua să fie limitat, călătoriile interne şi internaţionale rămân restricţionate, orice adunare publică este interzisă, inclusiv evenimentele sportive şi culturale. De asemenea, evenimentele la care se adună multă lume, precum festivalurile muzicale, rămân suspendate până pe 31 august, probabil chiar şi după această dată în cazul teatrelor.

Citeste si:
Revoltă în Ambulanța București din cauza bonusului de 500 de euro
Revoltă în Ambulanța...
Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Klaus Iohannis: România a gestionat eficient criza sanitară în pandemie
Setari Cookie-uri